Šest studentů už skončilo po oslavách vysvědčení v nemocnici

Praha - Na základních i středních školách se dnes rozdávalo vysvědčení. A už se bohužel stává smutnou tradicí, že se na konci školního roku pravidelně zvyšuje počet výjezdů záchranářů, kteří musí ošetřovat opilé studenty. V Praze zatím museli záchranáři vyjet k sedmi případům mladistvých, z nichž šest skončilo v nemocnici.

Lékaři ošetřili školáky ve věku od 14 do 17 let. V některých případech účinky alkoholu zvýšila ještě marihuana. K dospívajícím záchranáři vyjížděli na několik míst, například před školu, do parku i domů. Všechna místa ale podle Ernestové pojí to, že na nich školáci neměli dostatečný dozor.

Vloni ošetřili zdravotníci v poslední školní den v hlavním městě deset dětí
ve věku 13 až 17 let. Musely být převezeny do zdravotnických zařízení. V roce 2006 registrovali záchranáři čtyři nezletilé opilce, v roce 2005 jich bylo devět.

Deváťáci se loučili se „základkou“  

U většiny studentů je ale konec roku spojen spíše s oslavami. Poslední den ve škole prožívali hlavně žáci devátých tříd, kteří po prázdninách nastupují na střední školy.

Pro vysvědčení si šli i deváťáci v pražských Kunraticích. Samé jedničky tu neměl nikdo, vyznamenání byla jen dvě, trojky a čtyřky nebyly výjimkou. Smutný však nebyl nikdo. Absolventi devátých tříd většinou nebudou na školu vzpomínat ve zlém. Na některé učitele podle svých slov nikdy nezapomenou, jiné by naopak raději ve škole nepotkali. „Nedokázali říct, že nestihneme všechno probrat a že si máme sehnat doučování. Místo toho na nás řvali,“ líčí jedna z absolventek základní školy v Kunraticích.

Podle učitele Michala Střítezského jsou dnešní deváťáci hodně sebevědomí, některé vlastnosti jim ale chybí. „Postrádají větší míru zodpovědnosti a tolerance, což se ještě musí naučit jak v profesním, tak i v soukromém životě,“ tvrdí Střítezský. S žáky devátých tříd se v Kunraticích přišli rozloučit i prvňáčci, kteří se do školy vrátí po prázdninách hned 1. září.