Historické škodovky jsou na cestě k polárnímu kruhu

Liberec - Spanilá jízda historických škodovek z Liberce až k severnímu polárnímu kruhu odstartovala ve středu odpoledne od Automuzea ve vratislavickém pivovaru. Na trasu dlouhou zhruba 5000 kilometrů se vydalo 17 vozů značky Škoda a jeden VW Brouk, ve Švédsku se k nim přidá dalších 7 veteránů.

Oficiální start celé jízdy bude 29. června 2008 ve švédském Stockholmu. „Ve Švédsku zamíří k polárnímu kruhu kolem 20 škodovek a do Liberce se vrátíme přes Norsko. Ve Skandinávii najedeme asi 3700 kilometrů a chceme tam ukázat, že i v 50. a 60. letech minulého století se u nás dělala krásná auta,“ dodal Milan Bumba z Automuzeum.cz.

Jízdu s názvem Let 2008 pořádá server www.mbx.cz a Automuzeum.cz a účastní se jí staré vozy Škoda Octavia, Spartak, kabriolety Škoda Felicia a klasické Škody 1000 MB. Populární tisícovky jedou k polárnímu kruhu i ve dvou závodních verzích.

Denně škodovky zvládnou etapy 350 až 400 kilometrů a do Liberce se vrátí 12. července. Historická auta doprovázejí i dva servisní nové vozy Škoda Octavia a Fabia a Bumbův Volkswagen „Brouk“ z roku 1956. Na internetových stránkách www.mbx.cz lze najít zpravodajství z celé výpravy.

Vydáno pod