Návrh referenda o přímé volbě prezidenta projedná vláda příští týden

Praha - Vláda se zatím nevyjádřila k návrhu poslanců Strany zelených, který má otevřít cestu k přímé volbě prezidenta. Kabinet se k tomuto bodu vrátí příští středu, ještě předtím by se o této otázce měli poradit lídři koaličních stran. Jedním z důvodů odkladu byla nepřítomnost šéfa zelených a vicepremiéra Martina Bursíka.

Zelení navrhují, aby parlament uzákonil referendum, v němž by občané sami rozhodli o tom, zda chtějí prezidenta volit přímo. Podle zelených většina politických stran přímou volbu slibuje, zákonodárci se na ní ale nedokážou shodnout. Bez ohledu na postoj ministrů o osudu předlohy rozhodne parlament.

Topolánek připustil, že návrh zelených považuje za diskutabilní, i když iniciativu koaličního partnera respektuje. „Obecně nejsem přítelem referend, a je to o mne známo. Nejsem ani přítelem přímé volby,“ uvedl. Referendum považuje za mimořádný nástroj vhodný jen při otázkách týkajících se svrchovanosti země. ODS je podle něj v této otázce rozdělena.

Strany vládní koalice se již dříve dohodly, že o zavedení přímé volby zahájí diskusi. Zelení se ale nyní snaží změnu ústavy prosadit prostřednictvím poslanecké iniciativy. Zákon o referendu je ústavní změnou. Ke schválení proto potřebuje podporu tří pětin poslanců a tří pětin přítomných senátorů.

Výsledek referenda o přímé volbě by podle návrhu platil pouze v případě, že by se ho zúčastnila nadpoloviční většina voličů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina Čechů by přímou volbu hlavy státu přivítala.

Vydáno pod