Vláda dá na předsednictví EU v příštím roce miliardu korun

Praha - Vláda schválila jednu miliardu korun na rozpočet půlročního českého předsednictví Evropské unii v příštím roce. Dalších 656 milionů korun utratí jednotlivá ministerstva.

Z jedné miliardy korun vláda bude platit například nájem konferenčních prostor na různá zasedání a ministerské schůzky, propagaci předsednictví, tlumočení, občerstvení, kulturní akce, technické zabezpečení jednání či pořízení dárků. Dále se z této částky vyčlení finance na zajištění bezpečnosti a personální posílení některých zastupitelských úřadů.

Celkové náklady na přípravy předsednictví v letech 2007 až 2009 činí 1,9 miliardy korun, k tomu další 1,4 miliardy dávají ministerstva ze svých rozpočtů. Celkově by tak stát měl podle vlády na šéfování unie dát 3,3 miliardy korun, což je dlouhodobý předpoklad. Plánované náklady jsou podle vlády průměrné v porovnání s předchozími předsednickými státy.

České předsednictví v prvním půlroce příštího roku má motto: Evropa bez bariér. Češi se již nyní na vedení unie připravují. Budou řídit a koordinovat celou sedmadvacítku, připravili také svůj program priorit. Nyní unii předsedají Slovinci, kteří v červenci tento úkol předají Francouzům. Paříž otěže Praze předá příští rok v lednu.