Politici vzpomínali na oběti komunismu, Topolánek předal plaketu

Praha - Premiér Mirek Topolánek, předseda Senátu Přemysl Sobotka, ministryně obrany Vlasta Parkanová a další hosté si v Praze u památníku obětem komunismu připomněli umučené, vezněné a popravené tímto totalitním režimem. Topolánek také při ceremoniálu předal předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové pamětní plaketu.

Účastníci akce také vzpomněli demokratickou političku Miladu Horákovou, kterou komunisté před 58 lety po vykonstruovaném soudním procesu popravili. V Česku se tento den proto připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

Topolánek zdůraznil, že svoboda je základní lidskou hodnotou. „Svoboda je křehká květinka, která se musí neustále zalévat a bránit,“ řekl premiér. Kavalírová si podle něj ocenění zaslouží nejen za své zásadové postoje v minulosti, ale i za úsilí, které obraně svobody věnuje v současnosti.

Politické vězně si dnes připomněli i v pražských Holešovicích, u pamětní desky na třídě Milady Horákové se sešli zástupci Konfederace politických vězňů i radnice Prahy 7. „Lidská paměť je velice děravá a zlé věci vypouští. Nemůžeme ale vypustit památku skvělých lidí, kteří tuto zemi milovali a byli ochotni za ni bojovat do posledního dechu,“ řekla Kavalírová. Vyzdvihla jména generála Karla Kutlvašra a Heliodora Píky nebo plukovníka Václava Morávka.

Kavalírová byla z politických důvodů za komunistického režimu uvězněna. Účastnila se také studentských demonstrací v únoru 1948. Vězněna byla přes tři roky.

Podle Sobotky za komunismu mimo jiné panovala „pokřivená výchova ke lži a předstírání, která formovala několik generací k pasivitě a nesamostatnosti“. „Dosud u nás stále žije mnoho lidí, kterým chybí dostatečný nadhled nad naší minulostí,“ konstatoval.

Topolánek již svoji pamětní plaketu předal několika osobnostem. Ve čtvrtek ji například obdržel předválečný zachránce několika stovek československých dětí Nicholas Winton. Ocenění, které premiér letos udělil i členům kontroverzní Mašínovy skupiny, vyvolalo kritiku opoziční ČSSD i KSČM.