Podivná maturita rozkládá soukromé gymnázium Pod Vyšehradem

Praha - Hodně netypickou maturitu složil z pohledu studentů pražského soukromého gymnázia Pod Vyšehradem jejich spolužák Martin Barták. Nakonec ji udělal zřejmě kvůli svému vlivnému otci. Podivnou maturitou to ale neskončilo. Studenti si dnes sice převzali vysvědčení, zároveň však řada z nich ze školy odešla a přihlásila se na jiné gymnázium. Na protest školu opustilo i dvanáct učitelů.

Podivná maturita spolužáka Martina Bartáka přiměla studenty soukromého gymnázia Pod Vyšehradem k protestům, hádkám a bojkotu vyučování. Podle nich udělal Martin zkoušku jen díky svému vlivnému otci. Někteří studenti se tehdy zařekli - pokud vedení školy Martinu Bartákovi maturitu neanuluje - odejdeme! 25 studentů třetího ročníku si proto dnes vyzvedlo vysvědčení na gymnáziu Pod Vyšehradem naposledy. Poslední rok školy tu trávit nechtějí. Rozhodli se hromadně přestoupit na jinou soukromou školu. „Nám naše morálka a svědomí nedovolí tam zůstávat dál,“ vysvětluje už bývalá studentka gymnázia Alžběta Švandová.  „V některých věcech nám v podstatě i lžou do očí. Nemá smysl zůstávat na takové škole,“ doplňuje jí její spolužák Dan Svitavský.

Co říká na odchod žáků ředitelka gymnázia Miroslava Kurková se nepodařilo zjistit. Ještě před pár týdny se ale vyjadřovala takto: „Trošku je to nátlak z jejich strany. Všemi prostředky je budu přesvědčovat, aby tady zůstali,“ slíbila ředitelka začátkem června. A dnes? „Paní ředitelka tady dneska není, sháníme jí a zatím se jí nemůžeme dovolat,“ přiznává profesorka gymnázia Lucie Smolková.

Kromě studentů odešlo z gymnázia Pod Vyšehradem i 12 profesorů, někteří hned v den maturit. „Pro soukromé gymnázium je to docela znatelná finanční ztráta a samozřejmě i ztráta jména,“ podotýká bývalý profesor gymnázia Adam Horálek.

Výsledky šetření školní inspekce odhalily na gymnáziu v souvislosti s maturitou Martina Bartáka vážná pochybení. Pro školu to bude znamenat méně peněz z magistrátní kasy. „Z dvanácti dílčích kontrolovaných bodů v osmi případech byly porušeny příslušné rávní předpisy. Odpovědnost za sedm z těchto porušení nese ředitelka školy,“ rekapituluje závěry kontroly mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. „Můžeme gymnáziu samozřejmě zastavit zvýšenou dotaci, která činí 30 % nad tu základní,“ dodává náměstkyně primátora pro oblast školství Magistrátu hl. m. Prahy Marie Kousalíková.

Někteří bývalí učitelé gymnázia Pod Vyšehradem požádali o pomoc mezinárodní nevládní organizaci Transparency International. Ta zaslala podnět k prošetření případu na ministerstvo školství ČR.