Komunisty zřejmě do Bruselu povedou Ransdorf a Remek

Praha - Lídři komunistické kandidátky do Evropského parlamentu budou zřejmě Miloslav Ransdorf a Vladimír Remek. Oba už přitom okusili poslanecké lavice v Bruselu. Po zasedání Ústředního stranického výboru to sdělil předseda strany Vojtěch Filip. Definitivní podoba kandidátky sice bude známá až v září, oba lídry ale už dříve podpořili i další stranické orgány.

Výbor také doporučil, aby Ransdorf s Remkem vypracovali programové dokumenty k přípravě voleb. „Myslím si, že Miloslav Ransdorf je člověk, schopený vytvořit vizi české politiky v rámci Evropské unie, tak jak si ji představuje KSČM,“ řekl Vojtěch Filip.

Komunisté v minulých volbách překvapili 

KSČM byla v minulých evropských volbách mimořádně úspěšná. Získala šest poslaneckých křesel, zatímco sociální demokraté, kteří byli tehdy vládní stranou, pouze křesla dvě. Česko ve Štrasburku reprezentují kromě Remka, Ransdorfa ještě komunisté Daniel Strož, Jiří Maštálka, Věra Flasarová a Jaromír Kohlíček.

Podle odhadů je však nepravděpodobné, že by se komunistům podařilo úspěch z minulých voleb zopakovat. I sami tehdy přiznávali, že by považovali za velké vítězství, kdyby získali čtyři mandáty. Zisk čtvrtiny mandátů byl překvapením. Českou republiku bude v Evropském parlamentu zastupovat 22 poslanců. Nyní má Česko v Evropském parlamentě 24 zástupců.