Filip: Policie při pochodu homosexuálů podcenila bezpečnostní opatření

Praha - Policie podle Vojtěcha Filipa podcenila bezpečnostní opatření při sobotním pochodu homosexuálů Brnem. Předseda KSČM to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. S Filipem nesouhlasí ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ani policejní prezident Oldřich Martinů, který namítá, že se jednalo pouze o individuální akce jedinců, jež policie zvládla. Po útoku pravicových radikálů na předem ohlášený průvod bylo zadrženo patnáct lidí. Dva z nich jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví.

Langer se domnívá, že v souvislosti s brněnskou sobotní akcí není na místě mluvit o selhání policie, která podle něj postupovala ve spolupráci s organizátory akce. „Existovala varianta, že policisté udělají kordon kolem celého průvodu a neprodyšně účastníky uzavřou a odcloní od zbytku, což si organizátoři nepřáli. Je-li opatření koncipováno otevřeněji, nemůžete zabránit jednotlivým excesům,“ uvedl Langer a dodal, že vůči excesům, které se v sobotu během akce Queer Parade objevily, zasáhla policie individuálně, razantně a nekompromisně.

„Policie v žádném případě nepodcenila bezpečnostní opatření. Nasadili jsme celkem 450 policistů a strážníků městské policie a excesy byly vybočením jednotlivců, které jsme zvládli,“ odmítá Filipovo nařčení Martinů, podle nějž bylo v Brně celkem 150 extremistů, které se policii podařilo od účastníků pochodu oddělit. „Mohlo to dopadnout daleko hůře. Jednalo se opravdu jen individuální vybočení, kdy jednotlivci pronikli na náměstí a dvory sousedních domů, načež bylo policií na místě neprodleně zabráněno dalšímu protiprávnímu jednání,“ doplnil policejní prezident.

V souvislosti s Národní stranou, jejíž příznivci se na sobotním pochodu homosexuálů také objevili, Langer zmínil, že její činnost ministerstvo vnitra pečlivě monitoruje. V okamžiku, kdy bude ministr vnitra přesvědčen o tom, že poslední kapka naplnila pověstný pohár a ten přetekl, budou učiněny nezbytné právní kroky vzhledem k její existenci: „Kape tam, do toho poháru, kape a v okamžiku kdy přeteče, tak potom bude razantní opatření.“ Zároveň ale podotkl, že se příslušníci Národní strany „vychytrale“ pohybují na hraně zákona.

„Jestli pan ministr říká pravdu, že je monitoruje, vidím selhání v jediné věci: při monitoringu muselo být zřejmé, že tentokrát radikálové použijí něco jiného,“ reagoval na Langerova slova Filip. „Poprvé jsme se setkali s tím, že při pochodech radikálů lítal slzný plyn a dělobuchy,“ dodal předseda KSČM, podle kterého tentokrát radikálové zvolili jinou taktiku, která jim do určité míry vyšla. Zabránili totiž tomu, aby se průvod konal v původní naplánované podobě a rozměru.