V létě budou pomáhat turistům v Chorvatsku i čeští policisté

Praha - V půl čtvrté ráno vyrazí z Prahy do Chorvatska první čtveřice českých policistů. Mají tam pomáhat našim turistům s případnými potížemi - ať už půjde o dopravní nehodu nebo krádeže. Podle odhadů totiž zamíří letos k Jadranu až milion Čechů.

Čeští turisté poznají v Chorvatsku „své“ policisty snadno, budou mít totiž stejné uniformy jako u nás. Starat by se měli hlavně o bezproblémovou komunikaci mezi domácí policií a českými turisty. „Na základě žádosti chorvatské strany tam čeští policisté nebudou mít žádné pravomoci, čili nebudou dělat žádné úkony, žádné zákroky," vysvětluje koordinátor akce Petr Sehnoutka z Policejního prezídia.

Ne každý policista byl ale vhodný pro chorvatskou misi, důležitá byla aktivní znalost chorvatštiny. Právě ta rozhodla i o výběru Moniky Horové do skupiny 14 policistů, kteří budou v létě střídavě sloužit na Jadranu. „Léta jsme tam jezdili s rodiči na dovolenou a před 16 lety jsem tam dva roky žila s chorvatským přítelem."

Ministerstvo vnitra zveřejní na svých stránkách 30. června večer telefonní číslo, na kterém bude možné české policisty v Chorvatsku zastihnout po celou dobu jejich působení. Monika Horová se vrací domů 21. července - další policisté ale budou na Jadranu až do konce srpna.