Do Česka se ženou bouřky a přívalové deště

Praha - Česko dnes zasáhnou bouřky s přívalovými dešti a kroupami. Napršet může místy až 30 milimetrů srážek, vítr v nárazech může dosahovat rychlosti kolem 80 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav vydal výstražné varování, neboť hrozí lokální záplavy. Zatímco ráno varoval před bouřkami na jihozápadě a ve středu Česka, dopoledne výstrahu změnil s upozorněním na bouřky na východní polovině ČR.

Výstraha ČHMÚ platí od 10:30 do 22:00 pro Pardubický kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj, Olomoucký kraj a kraj Vysočina. V jihovýchodní polovině území se budou vytvářet bouřky, které budou ojediněle doprovázeny přívalovými srážkami a silným nárazovým větrem.

V důsledku přívalových srážek se mohou prudce, ale krátkodobě rozvodnit malé toky. Voda může zatopit sklepy, garáže, níže položené byty a komunikace. Vzhledem k velké rychlosti větru by si lidé měli zabezpečit okna, skleníky a lehčí předměty.

Bouřky přichází do Česka ve chvíli, kdy energetici připojují k síti poslední desítky lidí, které odřízla od elektřiny středeční bouřka. Na řadě míst za sebou zanechala spoušť v podobě polámaných stromů a poškozených sloupů elektrického vedení. Ve čtyřech okresech energetici vyhlásili kalamitní stav. Dnešní počasí by takové škody způsobit nemělo.