Vojáci si v Den ozbrojených sil připomínali legionářské tradice

Praha - Na konci první světové války se ve francouzském Darney uskutečnila přehlídka českých legionářů. Jejich památku si dnes armáda připomněla položením věnců u památníku československých zahraničních bojovníků padlých na bojištích druhé světové války v pražských Dejvicích. Politici i vojáci si již několik let v tento den tradičně připomínají přísahu legionářů na sklonku první světové války, že budou bojovat za nezávislost Československa. 33 vojáků také od náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka dostalo nejvyšší armádní vyznamenání - odznak Přemysla Otakara II.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že v moderní armádě je třeba legionářské tradice hledat. „Hrdinství, statečnost, vlastenectví - to nejsou prázdné ani patetické pojmy, mají hluboký obsah,“ uvedla. Doplnila, že i v současnosti je třeba český stát hájit proti vnějšímu nebezpečí, i když se podoba hrozeb od dob bojů legionářských oddílů na různých frontách první světové války změnila.

Válečný veterán z druhé světové války Tomáš Sedláček uvedl, že pro jeho vojenskou generaci byli legionáři vzorem. „My jsme je obdivovali. My jsme ty ideály přebírali,“ řekl. Podle něj tehdejší vojáci byli větší vlastenci, než často jsou příslušníci současné armády. „Je otázka, co jsou dnes lidé ochotni obětovat,“ konstatoval. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek je ale přesvědčen, že současní vojáci cítí stejnou dávku vlastenectví. „Vychází to i ze slov přísahy,“ dodal.

Ve francouzském městečku Darney se 30. června 1918 shromáždily oba pluky československé střelecké brigády ve Francii, dohromady asi 6 000 vojáků. Jejich členy byli dobrovolníci z Ruska, Rumunska, USA a Itálie, z francouzské cizinecké legie a zajatci ze Srbska.  

Na přehlídku tehdy přijela řada oficiálních hostů - budoucí ministr zahraničí Edvard Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Následoval odchod brigády na frontu v severovýchodní Francii.

Vydáno pod