Karlovarský magistrát zaplatil za losovačku půl milionu a staví dál

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát zaplatil za nestandardní losování v zakázce na stavbu sportovní haly půlmilionovou pokutu. Pokutu magistrátu vyměřil antimonopolní úřad, který případ takzvané karlovarské losovačky označil za zmanipulovaný. Společnost Syner-Baustav-Metrostav tehdy získala za velmi pochybných podmínek miliardovou zakázku na stavbu multifunkční haly.

Karlovy Vary pokutu uhradily, i když se proti ní chtějí bránit u soudu. „I kdybychom to nezaplatili, nepomohlo by nám to. Úřad si může peníze z našich účtů stáhnout sám,“ uvedla primátorka Veronika Vlková pro deník MF Dnes. Kontroverzní losování pro město zajišťovala firma Stormen. „Museli jsem na účet magistrátu ten půlmilion poslat. Vyplývá to z naší smlouvy,“ řekl jednatel společnosti Jiří Pilský.

Karlovarská losovačka se v Česku stala opravdu pojmem. Záběry ze sporného losování vidělo na webovém portálu youtube.com přes sto tisíc lidí. Dvouapůlminutový snímek dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Hala, která se v Karlových Varech staví, nakonec není ani multifunkční. Koaliční zastupitelé z ODS a ČSSD proto chtějí navyšovat financování stavby, aby dodatečně zajistila technologie na přestavbu ledové plochy nebo postavila vnější infrastrukturu. Dalších 13 milionů stojí přístavba kina, a to bez vybavení.

Pokuta 500 000 korun je druhá nejvyšší, jakou antimonopolní úřad vyměřil městům a obcím. Dosud nejvyšší sankci tři miliony korun uložil Zlínu za dlouhodobé a záměrné obcházení zákona v mnoha zakázkách.

Vydáno pod