Muž ze Slovácka dostal za vraždu výjimečný trest 22 let

Zlín - Senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně dnes uložil výjimečný trest 22 let vězení sedmačtyřicetiletému Svatopluku Blažkovi z Kunovic na Uherskohradišťsku. Podle obžaloby Blažek loni 2. března v pronajatém bytě v Uherském Hradišti ubil 38letou ženu a vážně zranil 62letého bezdomovce, kterému zachránil život jen rychlý lékařský zásah. Soud Blažka opakovaně uznal vinným z vraždy.

Zlínský soud dnes projednával případ podruhé, jeho rozsudek i verdikt Vrchního soudu v Olomouci v květnu po Blažkově dovolání zrušil Nejvyšší soud v Brně. Dnešního líčení se Blažek na vlastní žádost nezúčastnil.

Krajský i vrchní soud označily útok obžalovaného za obzvlášť surový. Muž na své přátele, kteří u něj v bytě žili, zaútočil poté, co je prý přistihl při pohlavním aktu. Dvojice prý Blažka navíc obrala o peníze. Státní zástupce Roman Kafka dnes u soudu opětovně přednesl obžalobu, opakovány byly i důkazy, zejména čtením výpovědí.

Senát znovu podle pokynů Nejvyššího soudu vyslechl znalce z oboru soudního lékařství Miroslava Hirta, který objasňoval mechanismus útoků na poškozené. Obžalovaný prý podstatnou část útoků směřoval na jejich hlavy, přičemž ženu údajně napadl rukama, kopal do ní a vzal na ni také kuchyňský nůž.

Blažek dříve tvrdil, že jí chtěl uřezat vlasy, místo toho však napadené způsobil četná poranění na hlavě a žena poté v důsledku krvácivého šoku zemřela. Brutálně si podle znalce vedl i proti muži, který po útoku utrpěl zlomeniny či krvácení do mozku.

Vydáno pod