Skoro každý desátý řidič už má nějaké trestné body

Praha - Před dvěma roky začal v Česku pro řidiče platit bodový systém. Zhruba 565 000 lidí získalo během jeho dvouletého fungování alespoň jeden trestný bod za porušení dopravních předpisů. Jde o téměř devět procent z celkového počtu registrovaných řidičů. Za letošní rok stoupl tento počet o 1,6 procenta, po prvním roce fungování bodového systému mělo alespoň jeden bod na kontě zhruba 490 000 řidičů. Nejčastěji bodovaným přestupkem je jízda bez řidičáku.

Za dva roky bylo spácháno 1 270 000 přestupků a trestných činů. V prvním roce jich bylo 590 000 a v druhém 600 000.

Maximální dvanáctibodové hranice dosáhlo přes 9 900 lidí. Čtvrtina z nich podle ministerstva nikdy nevlastnila řidičské oprávnění. O řidičský průkaz tak přišlo kolem 0,16 procenta řidičů. „Řidiči, kteří mají největší problémy s dodržováním pravidel silničního provozu, se rekrutují převážně ze skupin mladých řidičů,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka s tím, že nejvyšší hranice trestných bodů dosahují především lidé ve věku od 20 do 25 let.

Téměř polovina dopravních přestupků souvisí podle statistik s překročením povolené rychlosti, necelých 18 procent bodovaných řidičů nerespektovalo dopravní značky a zhruba desetina provinilců se v autě nepřipoutala nebo na motorce nepoužila ochrannou přilbu. Nejčastěji bodovaný trestný čin na českých silnicích je řízení bez řidičského oprávnění.

Ministerstvo: Body mají preventivní účinek

„Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že řidič, který dostane trestné body, si příště dává na silnici větší pozor, to bylo a je i cílem tohoto zákona,“ uvedl Hanzelka s tím, že 88 procent řidičů, kteří obdrželi alespoň jeden bod, se již dalších přestupků nedopouští.

Podle mluvčího se nepotvrdila ani původní domněnka některých médií, že se zavedením bodového systému přijde většina řidičů o oprávnění nebo si alespoň na konto připíše několik bodů. Že bodový systém má preventivní účinek, potvrdil již dříve také šéf dopravní policie Martin Červíček. Expert na dopravu Stanislav Huml si naopak myslí, že bodový systém ještě neměl čas se osvědčit a jeho plný preventivní účinek se projeví až zhruba za rok.

Nejvíce jsou řidiči bodováni v Praze, nejméně v Karlovarském kraji

Řidiči ve věku 34, 33 a 32 let dostávají nejvíce bodů. Dvanácti bodů dosáhli motoristé kolem 24 let, nejmladšímu je 16 a nejstaršímu 86 roků. Celých 11 procent z celkového počtu řidičů hříšníků spadá na cizince.