Policie má nové experty na potírání internetové kriminality

Praha - Zástupci České republiky a německé spolkové země Bádensko-Württembersko dnes na ministerstvu vnitra představili výsledky společného dvouletého projektu Transition Facility k potírání korupce a hospodářské kriminality. Projekt byl součástí začleňování standardů EU do práce české policie. Vzájemná spolupráce přinesla vyškolení nových policejních expertů nebo nákup zařízení k odposlechu internetu, která policii umožňují sledovat elektronickou komunikaci pachatelů. Spolupráce obou zemí bude pokračovat i po jeho skončení.

Pachatelé trestné činnosti mládnou a stále více používají internet. Policie s nimi musí držet krok, a proto vyškolila především nové internetové policejní experty. „Maximální posun proběhl v oblasti technologie a zejména ve vztahu k internetové kriminalitě a činnostem prováděným na internetu,“ konstatoval ředitel protikorupční policie Jiří Novák. Konkretizovat nové pátrací a vyšetřovací postupy, které se čeští policisté naučili, však nechtěl. Podotkl, že kdyby se staly veřejně známými, ztratily by na efektivitě. Prozradil však, že jde například o opatření k potírání praní špinavých peněz.

Evropská unie přispěla na projekt, který dnes skončil, celkovou částkou 1,9 milionu eur (asi 47,5 milionu korun). Projekt tvořilo poskytnutí technického vybavení v hodnotě jednoho milionu eur a také vzdělávací programy v ČR i v Německu, které byly zaměřeny na praktickou výměnu policejních zkušeností a know-how. Na stáž do Německa vyjelo 114 policistů a státních zástupců, celkem bylo vyškoleno šest set lidí pro boj s různými druhy kriminality.

Česká policie spolupracuje s policií Bádenska-Württemberska téměř deset let. Po ukončení twinningových projektů, ve kterých starší členská země EU pomáhá zemi nové, teď chtějí policie obou zemí pokračovat ve spolupráci na partnerské úrovni. „Nyní již máme stejné standardy a experti, kteří se vyškolili pro boj s finanční kriminalitou, hospodářskou kriminalitou a organizovaným zločinem, mohou úspěšně spolupracovat,“ prohlásil nejvyšší inspektor Bádenska-Württemberska Dieter Schneider. O budoucí spolupráci obou zemí budou český policejní prezident Oldřich Martinů a jeho protějšek Schneider jednat už dnes večer.

Vydáno pod