Až 80 procent prodávaných léků by se mělo zlevnit

Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv začal minulý pátek prověřovat maximální ceny u 4 000 léků, což je přibližně polovina všech léků v Česku, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Kontrola bude mít přímý dopad na doplatky v lékárnách. Zhruba u 15 procent léků by se měla cena o něco zvýšit. U dalších 80 procent by se měla naopak snížit. Ústav podrobně prověřuje celý lékový systém už několik týdnů.

„Na většině přípravků lze očekávat menší zátěž pro pacienta a především pro zdravotní pojištění,“ potvrdil ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš.

Povinnost zkontrolovat ceny prodávaných léčiv ukládá zákon. Státní ústav pro kontrolu léčiv má na vše přibližně roční lhůtu. Maximální cenu výrobců ústav posuzuje podle dalších států Evropské unie. Ohled se bere především na země, ve kterých je srovnatelná kupní síla. Pokud se lék prodává pouze v některých z nich, srovnává se jeho cena s celou Evropskou unií.

Část kontrol, která byla nedávno zveřejněna, prokázala, že některé léky prodávají výrobci v Česku za vyšší ceny než například na Slovensku nebo v Maďarsku. Pojišťovny by tak mohly ušetřit stovky milionů korun. Podle náměstka ministerstva zdravotnictví Marka Šnajdra by mohlo jít až o jednu miliardu.