Na jihočeských silnicích ubylo nehod, ale přibylo mrtvých

České Budějovice - Přestože v letošním prvním pololetí ubylo na jihočeských silnicích nehod, jejich následky byly vážnější. Do konce června loňského roku policisté evidovali 5 262 kolizí, letos se jich ve stejném období stalo o 637 méně. Počet obětí ale vzrostl ze 37 na 39, více lidí se také při nehodách těžce zranilo. Sdělila to dnes jihočeská policejní mluvčí Jana Kameníková.

„V roce 2007 bylo 135 těžce zraněných, letos jich bylo 146,“ uvedla Kameníková. Méně lidí ale letos utrpělo lehká zranění. Zatímco v prvním pololetí 2006 se jich při nehodách lehce zranilo 838 lidí, letos od ledna do konce června evidují policisté 794 lehkých zranění.

Alkohol letos sehrál roli u 285 dopravních nehod, loni nadýchalo alkohol 293 účastníků nehod. „Nejčastějšími příčinami zůstává nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě,“ podotkla mluvčí. Nejvíce nehod evidují policisté na Českobudějovicku, Táborsku a Strakonicku, naopak nejméně chybovali řidiči na Prachaticku.

Oproti loňsku nepoklesl jen počet nehod, ale také hmotná škoda, která při nich vznikla. Zatímco loni v prvním pololetí majitelé vozidel škody vyčíslili na 244 milionů korun, letos ve stejném období dosáhla celková škoda 221 milionu korun.