Nejvyšší soud vrátil kauzu bývalého kladenského primátora Volfa

Brno - Nejvyšší soud (NS) vrátil na začátek kauzu bývalého kladenského primátora Milana Volfa, jenž byl za zneužití pravomoci veřejného činitele potrestán patnáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Verdikt Okresního soudu v Kladně obsahuje podle NS rozpory a je těžko přezkoumatelný, a proto jej musí znovu projednat.

Volf podle obžaloby mimo jiné bez souhlasu zastupitelstva poskytl dotaci 40 milionů korun zimnímu stadionu, který nebyl v majetku města. Údajně také bez řádné soutěže prosadil nákup luxusního Audi A8.

Soud bude znovu řešit i vinu bývalého jednatele Sportovních areálů města Kladno (SAMK) Václava Přibyla, jenž byl potrestán podmínkou za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Společnost SAMK založilo město a jejím prostřednictvím stadion peníze dostal. Přibylovi soudy původně vyměřily roční vězení se stejně dlouhou zkušební lhůtou.

Podle obžaloby uzavřel Přibyl po dohodě s Volfem a bez řádného projednání v zastupitelstvu nájemní smlouvu s hokejovým klubem na užívání stadionu, který v té době ještě nepatřil městu. Společnost SAMK měla hradit provoz stadionu, klub měl platit pouze symbolický nájem jednu korunu ročně.

Spor putuje zpátky do Kladna 

Nejvyšší soud zrušil rozsudek odvolacího Krajského soudu v Praze i Okresního soudu v Kladně na základě dovolání obou mužů a nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Zatímco Přibyl s Volfem zpochybňovali důkazy, žalobkyně naopak považovala uložené tresty za nepřiměřeně nízké.

Podle trestního senátu NS s předsedkyní Blankou Roušalovou mají obě strany svůj díl pravdy a rozsudek kladenského soudu nemůže z mnoha důvodů obstát. „Rozsudek je těžko přezkoumatelný. Obsahuje značné rozpory, vlastní právní hodnocení je velmi kusé. Soud založil svůj výrok o vině na zjištěních, jež nemají oporu v provedených důkazech,“ uvedla Roušalová.

Okresní soud v Kladně musí nařídit nové jednání. Nový verdikt bude muset mnohem lépe zdůvodnit.

Soudci připustili, že případ je neobvyklý

Oba muži vinu popírají a zdůrazňují, že nezpůsobili městské kase žádnou škodu. Když se sporná transakce uskutečnila, už existoval návrh na převzetí stadionu do majetku města, které pak sportovní stánek skutečně získalo. „Investované prostředky se městu vrátily, jak také všichni na věci zúčastnění předpokládali,“ napsala Roušalová. Zpochybnila i možné Volfovo provinění při nákupu limuzíny. „Nejvyšší soud uvádí, že na podkladě dostupných důkazů nemůže obstát tvrzení o vzniku škody, natož o vzniku škody značné,“ stojí v rozhodnutí.

Sledovaný případ exprimátora Volfa, jenž byl zvolen za ODS, trvá více než čtyři roky. Policie jej obvinila na konci března 2004. Dva týdny strávil ve vazební věznici v Praze-Ruzyni, kam ho poslal kladenský soud. Ještě ve vazbě Volf rezignoval na funkci primátora a radního i na funkci místopředsedy středočeské ODS. Tvrdil, že za případem spatřuje politické zájmy.