Dno Labe možná skrývá tank z 2. světové války

Praha - Největší řeka v zemi možná ukrývá německý tank z 2. světové války. Už několik týdnů proto na Labi probíhá pátrání, které inicioval Český rozhlas v projektu Do hlubin historie. K celé akci byly vytvořeny i speciální internetové stránky. Na Labe už minulý týden vyjela monitorovací loď Valentýna II., která podle Jindřicha Zídka ze státního podniku Povodí Labe prozkoumává oblast kolem Dolního Žlebu a pod Čertovou Vodou. Řeka zde dosahuje hloubky až 4,5 metru. Průzkumy budou doprovázet i potápěči.

Monitorovací loď by měla odhalit místa, kde se skrývají velké předměty, které nebrání v plavební dráze, a mohly tak uniknout pozornosti pracovníků z Povodí Labe. Loď měří pomocí ultrazvuku. Mapy dna by měly být k dispozici během několika dnů.    

Vše začalo u archivního záznamu rozhovoru s Václavem Patkou, který na jaře 1945 vyklízel německou techniku zanechanou v labském údolí u dnešní hranice s Německem. Úsek ale označil pouze přibližně. Při ústupu vojsk měl podle Patky do Labe sjet tank i s posádkou. V pátrání se tedy vychází ze svědectví, která se za poslední půlrok dala dohromady.

Podle Slavíka se do Labe svrhly i desítky nákladních aut plných zbraní. „Amatérští potápěči by sem proto rozhodně neměli lézt, aby jim něco nebouchlo v ruce,“ upozornil. Na internetových stránkách Českého rozhlasu najdou zájemci i desítky videí se zajímavostmi a výpověďmi svědků.