Provoz kamionů koncem týdne by mohlo omezit vyšší mýtné

Praha - Zvýšení mýtných sazeb by mohlo omezit páteční a víkendový provoz kamionové dopravy, o kterém se v poslední době značně diskutuje. Dnes to sdělil děkan dopravní fakulty ČVUT Petr Moos, který nyní s dalšími experty zpracovává pro ministerstvo dopravy podrobnou studii dopadů pátečního zákazu.

„Z té studie vyplývá, že nehodovost koncem týdne je natolik alarmující, natolik vystupuje ze statistik, že je nutné režim na našich komunikacích upravit,“ řekl Moos. „Existuje k tomu několik variant, my je popisujeme, včetně varianty zvýšeného mýtného po tuto dobu,“ dodal. Studie bude podle něj zcela hotová koncem příštího týdne.

Kromě mýtného by měl provoz kamionů omezit také celoroční zákaz jízd v určitých hodinách v pátek a v neděli. Zákaz nyní platí pouze o letních prázdninách. Chystané opatření však provázejí několikaměsíční spory. K zastáncům větší regulace patří především zelení, naopak občanští demokraté jsou většinou proti. Na obou stranách barikády stojí i další organizace. Zákaz podporuje například Svaz měst a obcí, proti jsou dopravci a průmyslníci.

Podle Moose se situace na českých silnicích bez určitého omezení v pátek a v neděli nezlepší. „Kvůli přítomnosti kolon kamionů vzniká stres a i když nehoda nevznikne přímo v kolizi s kamionem, tak vzniká při předjíždění a různých manévrech, které jsou vynuceny těmi kolonami, které na dálnicích v páteční odpoledne existují,“ řekl Moos.

Studie ČVUT vyhodnocuje také ekonomické dopady celoročního zákazu pátečních jízd kamionů. K tomu Moos nechtěl sdělit žádné podrobnosti, uvedl pouze, že se vedou závěrečné diskuse s odborníky na logistiku a dopravci. „Je to masivní práce a závěr se již začíná rýsovat,“ řekl Moos. Dopravci a průmyslníci již avizovali, že by jim celoroční zákaz jízdy kamionů v pátek způsobil miliardové škody.

Konečné rozhodnutí se stále odkládá. Naposledy se nad problémem sešli ministři dopravy a životního prostředí Aleš Řebíček a Martin Bursík v úterý, konkrétní závěry jednání však nezveřejnili. „Jsme ovšem ve shodě v tom, že s tím půjdeme ve třetím červencovém týdnu do vlády,“ řekl  Řebíček. O čem konkrétně bude kabinet jednat, bude jasné až po dokončení studie.

Podle dnes platné úpravy nesmějí kamiony jezdit během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 07:00 do 13:00. Po celý rok platí pro kamiony zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Nově by pro kamiony měl platit celoroční zákaz v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli po celý den až do 22:00. Řebíček však již přišel také s kompromisem, že by se páteční zákaz rozšířil z prázdnin pouze na období květen - září.