Liberecké MS v klasickém lyžování má svého oficiálního maskota i znělku

Praha - Kateřina Neumannová dnes na tiskové konferenci k připravovanému mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 v Liberci představila oficiálního maskota, znělku, program a oznámení zahájení prodeje vstupenek. Na konferenci byl přítomen mimo jiné i premiér Mirek Topolánek, který 230 dnů před jeho zahájením označil mistrovství za největší sportovní akci na území České republiky a bývalého Československa za posledních 40 let.

"Pro český sport je mistrovství světa v Liberci coby podnik takového rozsahu klíčovou záležitostí a bude do značné míry určovat, jak se na nás budou dívat nejen v lyžování, ale také další mezinárodní federace," zdůraznil na první veřejné prezentaci výsledků práce na přípravách mistrovství prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera závidí České republice liberecké areály mnoho odborníků z celé Evropy.

Podle premiéra by se mistrovství bez jeho společného zásahu s tehdejší ministryní školství, mládeže a tělovýchovy Danou Kuchtovou nemohlo konat. Konstatoval, že jeho vláda zachránila nejen šampionát, ale i Českou republiku před ostudou. „Kdybychom nezasáhli, tak bychom řešili problém jak zahladit škody po již rozjetých investičních akcích a mistrovství by se nekonalo. Říkám to takto tvrdě, protože přesně vím, o čem mluvím,“ prohlásil Topolánek, který je toho názoru, že finanční příprava mistrovství byla minulou vládou silně podhodnocena.

Vláda Jiřího Paroubka schválila dotaci pro MS ve výši 570 milionů korun, přičemž Topolánkův kabinet později navýšil podporu o dalších 700 milionů. Na celkovém takřka dvoumiliardovém rozpočtu se podílejí také město Liberec a Liberecký kraj.

Topolánek se zastal Neumannové

„Jsme ve fázi, kdy máme otestovány hlavní stavby světovými poháry. Chtěl bych osobně poděkovat Kateřině Neumannové, která vstupovala do situace, jež vypadala velmi beznadějně, k tomu se přidala nepřízeň médií. A že tu komplikovanou situaci zvládla,“ zdůraznil Topolánek.

Na bývalou lyžařskou hvězdu se snesla vlna kritiky za to, že jmenovala svým oficiálním zástupcem svého manažera Josefa Jindru. Topolánek i Neumannová zopakovali, že Jindra má v organizačním výboru jen roli poradce bez jakýchkoliv rozhodovacích a podpisových práv. „Žádné dohody jsem neporušila. Veškerá podpisová práva mám v organizačním výboru pouze já. Vnitřní směrnice, která je u zásadních smluv, je nastavená tak, že veškeré finanční transakce vyšší než 200.000 připodepisuje navíc buď primátor Kittner, nebo předseda lyžařského svazu Sobotka, stejně jako podepisují veškeré zásadní smlouvy,“ upřesnila Neumannová. „Že mi pomáhá, to budeme řešit na příštím výkonném výboru šampionátu,“ dodala.

Neumannovou dosadila do funkce místo Romana Kumpošta loni v létě tehdejší ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Dana Kuchtová pod podmínkou, že Jindra ani žádná z jeho firem nebudou mít na organizaci žádný vliv a profit.

Krok Neumannové udělat z Jindry svého oficiálního zástupce kritizoval v médiích současný ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Na tiskovou konferenci, kde měl svá slova vysvětlit, se však nedostavil. „Nemá čas,“ komentoval jeho neúčast premiér s tím, že Liškova absence s jeho kritickým vyjádřením nesouvisí; neměl prý jen dostatek pravdivých informací.

Ceny na libereckém MS budou srovnatelné s minulými šampionáty

Kateřina Neumannová coby prezidentka organizačního výboru lyžařského šampionátu představila kromě maskota, znělky a oficiálního programu také ceny vstupenek. „Orientovali jsme se podle cen, které byly na předchozích šampionátech, tudíž ceny nejsou vyšší, někdy spíše naopak. Navíc připravujeme různá zvýhodnění, jako například slevy pro hendikepované spoluobčany, pro děti nebo pro školy. Budeme se snažit, aby divácká návštěvnost byla maximální i na některých méně zajímavých disciplínách, na něž budou vstupenky velice levné,“ dodala Neumannová.

Olympijská medailistka se vyjádřila také k tomu, jak bude vypadat opatření v případě nedostatku sněhu: „V případě, že nebude v Jizerských horách sníh, jsou připravena tři výše položená místa (Bedřichov, Tanvaldský Špičák, Albrechtice v Jizerských horách), kde se sníh bude vyrábět a uchovávat v takzvaných deponiích, odkud posléze bude dovážen na potřebná místa.“