Lupiči čím dál častěji vykrádají herny

Praha - Banky už pro zloděje nejsou tak atraktivní jako dřív, v poslední době dávají přednost hernám. Tento trend potvrzuje i detektivy právě rozprášený gang, který úřadoval v Praze. Herny a kasína si vybral celkem sedmnáctkrát. Skupina recidivistů uskutečnila celkem 30 loupežných přepadení a způsobila škody za téměř devět milionů. Podle policie nemá tento případ za deset let na území Prahy obdoby.

Vedoucí oddělení loupeží pražské policie Jiří Zábrodský uvedl, že metody lupičů byly často brutální. „Za použití střelné zbraně brutálním způsobem nutili obsluhy kasín a heren, aby jim vydaly peníze,“ řekl.

Ze začátku skupina přepadávala banky. Taktiku změnili, když policie odhalila jednoho z nich. Tím byl muž, který se v lednu zastřelil v podzemních garážích pražského nákupního centra Palladium. „Zjistili si, že z heren si mohou odnést větší kořist než z bank,“ dodává vyšetřovatel Richard Nepejchal.

Podle policie lupiče z bank vyhání hlavně dokonalejší technické zabezpečení, přítomnost ochranky a to, že se dá loupit pouze za dne. Naopak kasína a herny mají otevřeno dlouho do noci, a často je žádná ochranka nehlídá. Zdeněk Barták z Unie asociací zábavního průmyslu uvedl, že je to kvůli tomu, že si herny nemohou dovolit platit drahou ostrahu.