Dva zahynuli při pádu vrtulníku u Banské Bystrice

Banská Bystrica - V Sopotnické dolině u Banské Bystrice na středním Slovensku se dnes ráno zřítil vrtulník soukromé firmy a zahynuli v něm dva lidé. Třetí člen posádky byl přepraven do nemocnice. Sdělil to operační důstojník banskobystrických hasičů.

Havárii nahlásili hasičům přibližně v půl šesté ráno. Ruský stroj Mil Mi-8 firmy Tech-Mont Helicopter ze Spišské Nové Vsi svážel pro státní lesy z nepřístupných míst dřevo napadené lýkožroutem. Příčiny neštěstí zatím nejsou známé.

Slovenská policie zahájila trestní stíhání kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti. Podle mluvčí Márie Faltániové se těžce zranil sedmatřicetiletý muž z Popradu, havárii nepřežili jeho kolegové z Žiliny a Liptovského Mikuláše.

Podle Petra Gogoly z Lesů SR měl vrtulník nejspíše problémy hned po startu, protože odhodil závěsné lano. Stroj přepravoval podle lesníka dříví asi dva týdny. Třetí člen posádky leží v Rooseveltově nemocnici v Banské Bystrici s otevřenou zlomeninou nohy, dodal.

K poslední havárii vrtulníku na Slovensku došlo v roce 2006, kdy se u středoslovenské obce Janova Lehota zřítil vrtulník záchranné služby Air Transport Europe Poprad (ATE). Všichni tři členové posádky tehdy zahynuli.

Vydáno pod