Jiří Hromada vzdal kandidaturu do Senátu kvůli rakovině

Praha - Propagátor práv homosexuálů Jiří Hromada odstoupil z pražské kandidátky zelených pro podzimní senátní volby kvůli onemocnění rakovinou. V dopise, který poslal pražské organizaci, uvedl, že ho ke stažení kandidatury vede vážný zdravotní stav. Před kandidaturou podstoupil onkologická vyšetření, jejich dobré výsledky však nové testy nepotvrdily.

O Hromadově náhradníkovi zatím pražští zelení nediskutovali. „Zpráva přišla nečekaně, ani se nám do toho nechce,“ uvedla předsedkyně pražských zelených Petra Kolínská. Hromada byl jednou z 11 osobností, jejichž kampaň chtěli zelení podpořit nadprůměrnou částkou, protože jeho šance ve volbách strana považovala za vysoké.

Podle šéfa zelených Martina Bursíka bude pro stranu úspěchem, když se do Senátu dostane alespoň jeden kandidát. Mezi uchazeči o vstup do Senátu za zelené jsou například bývalý poslanec za US-DEU a evangelický duchovní Svatopluk Karásek, zástupkyně ombudsmana a bývalá disidentka Anna Šabatová či bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. 

V senátních volbách se bude na podzim nově obsazovat 27 křesel z 81. Zelení mají nyní v Senátu nezávislého Jaromíra Štětinu, senátorem je i ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg, který byl zvolen za strany US-DEU/ODA a nyní je rovněž nezávislý.

Vydáno pod