Kauza Kuřim: Věděla dětská lékařka o týrání Ondřeje a Jakuba?

Brno - Klára Mauerová prý nebyla od září 2006 několik měsíců v kontaktu se svými syny. Dnes u Městského soudu v Brně opakovaně řekla, že nebyla v pozici, aby rozhodovala, kdy se svými dětmi bude. U soudu svědčila v případu dětské lékařky Ondřeje a Jakuba Milany Smékalové. Lékařka je obžalována z toho, že týrání musela při preventivní prohlídce zjistit a neoznámila ho. Soudní znalec Ladislav Bařinka tvrdí, že lékařka týrání zatajila, ta to odmítá. Kvůli nejasnostem chce soudce vyslechnout ještě jednoho znalce, do té doby je projekt odložen.

Podle Bařinky měla Smékalová při preventivní prohlídce chlapce vidět některé starší jizvy po týrání. Měla chlapci stáhnout i trenýrky - pak by si všimla, že má ze zadečku vyřezaný kus kůže a jako správná lékařka by se měla ptát matky, jak dítě ke zranění přišlo. Smékalové ale popírá, že by trenýrky chlapci stahovala. 

Před soud dnes předstoupila také Kateřina Mauerová. Odmítla ale svědčit. Její svědectví by prý mohlo vést k trestnímu stíhání jí nebo blízkých osob. Právě Kateřina Mauerová se prý od září do konce roku 2006 měla o děti starat. „Měly být s Katkou, já jsem je neměla vidět. V té době jsem se starala o Aničku a Katka mi vždycky řekla, co mám udělat,“ uvedla Klára Mauerová. Kateřina psala chlapcům i omluvenky, Jakuba například pravidelně omlouvala z tělocviku.

Kateřina prý také Kláře po prázdninách 2006 zavolala, že objednanou preventivní prohlídku chlapců bude potřeba posunout, protože „nejsou připraveni“. Klára Mauerová pak skutečně prohlídky nechala přeložit. S Jakubem šla k lékařce v listopadu Kateřina Mauerová, s Ondřejem v prosinci jeho matka. Její dnešní výpověď přerušovalo vzlykání, chvěla se a mluvila tiše. Mimo jiné uvedla, že si není vědoma toho, že by si Smékalová nějakých poranění všimla. Viděla prý chlapce vysvlečené do spodního prádla, jizvy však neviděla a neviděla je údajně ani Klára Mauerová, přestože věděla, že zhruba v srpnu byli oba chlapci poškrábaní na zádech a popálení. Na závěr se Mauerová lékařce omluvila.

Případ lékařky Smékalové je jednou z kauz spojených s kuřimským případem. Obžaloba viní z týrání hochů šest lidí - jejich matku, tetu Kateřinu, její přítelkyni Barboru Škrlovou, jejího bratra Jana Škrlu, známého Jana Turka a bývalou kolegyni Kateřiny Mauerové Hanu Bašovou. Týrání mělo chlapce psychicky zlomit a udělat z nich osoby poslušné všech rozkazů.

Proces, ve kterém figurují obě sestry Mauerové jako obžalované, bude pokračovat 23. července.