Starostové neprosadili zachování trati z Děčína do Oldřichova a Duchcova

Teplice - Správa železniční a dopravní cesty nevyhověla starostům obcí z Děčínska, Ústecka a Teplicka, kteří prosazovali zachování tratě podél Krušných hor. Starostové jsou přesvědčeni, že úřady trať ruší  úmyslně, aby na jejím místě mohl vzniknout dálniční přivaděč.

Kraj si na trase dopravu neobjednal kvůli velké ztrátovosti, starostové si proto sami zaplatili víkendové spoje a chtěli je provozovat. Jenže Správa železniční a dopravní cesty teď provoz na většině trati zakázala s tím, že je už od roku 2006 ve špatném stavu. „Odborníci nyní zkoumají, zda tato trať do budoucna je či není postradatelná,“ vysvětluje Anna Kodysová ze SŽDC.

Starostové obviňují úřady z toho, že chtějí trať zlikvidovat. S využitím současného drážního tělesa totiž počítá jedna z variant přivaděče z Děčína k dálnici D8. Podle Správy železniční a dopravní cesty jde ale o technický stav trati, nikoli o budoucnost koridoru. „My nehodnotíme, jestli v trase má nebo nemá jít přivaděč,“ dodává Kodysová.

Klíčové bude slovo ministerstva životního prostředí. Stanovisko k posudku vlivu na životní prostředí měli úředníci vydat už před měsícem, zatím ale mlčí. Za průtahy už ministerstvo kritizoval i ombudsman Otakar Motejl. Podle starostů jde jen o zdržovací taktiku.

Ministerstvo životního prostředí ale tvrdí, že nemá všechny potřebné dokumenty. „Ministerstvo čeká na zaplacení studie, po zaplacení teprve můžeme vydat stanovisko,“ informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krejsová.

Starostové boj za záchranu trati nevzdávají. Už v sobotu vypraví jednu historickou soupravu. Pojede ale jen několikakilometrovou trasu z Děčína do Jílového.