Riceová přiletí do Česka v úterý ráno, podepíše smlouvu o radaru

Praha - Ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová přiletí na pracovní návštěvu České republiky v úterý ráno. Riceová přijede především proto, aby se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem podepsala smlouvu o umístění amerického radaru na území ČR. Již dopoledne se uskuteční její schůzka s premiérem Mirkem Topolánkem. Podle dřívějších údajů se přistání speciálu s americkou ministryní očekává kolem 10:00.

Po obědě by měla být Riceová přijata ministrem zahraničních věcí Schwarzenbergem, se kterým v sídle ministerstva zahraničí v Černínském paláci krátce po 15:00 společně podepíší smlouvu o radaru. Dohoda začne platit až v případě, že ji ratifikuje parlament a podepíše prezident. Další smlouvy s touto dohodou spojené zatím nejsou definitivně dojednány.

Riceovou čeká setkání s vysokými zákonodárci a recepce

O případném setkání Riceové s předsedou sněmovny Miloslavem Vlčkem (ČSSD) se momentálně jedná - mohlo by se prý odehrát buď na americkém velvyslanectví, nebo v dolní komoře. Podle Květoslavy Kozákové z tiskového oddělení Senátu se zatím nic neví o eventuální schůzce Riceové s předsedou horní komory Přemyslem Sobotkou (ODS). Šéf Senátu se ale podle ní zúčastní přímo podpisu smlouvy.

Od 17:00 čeká Riceovou slavnostní recepce na její počest v budově velvyslanectví USA na Malé Straně, kde zřejmě nebude chybět ani šéf protiraketové agentury MBA generál Henry Obering. Úřad vlády pak od 20:00 pořádá slavnostní večeři v pražském Hrzánském paláci. Společné večeře se zúčastní také Topolánek.

Riceová by v Praze měla strávit jednu noc. V úvahu připadá jeden z luxusních pražských hotelů, a to buď Hilton, kde loni přenocoval prezident George Bush, nebo Mandarin Oriental, či Four Seasons.

Další zastávka: Varšava

Ve středu ráno by americká ministryně mohla odletět do Polska, kde se předpokládá stavba sila s deseti americkými antiraketami. Toto zařízení by podle plánů USA mělo být propojeno právě s radarem v Česku. Celý systém má podle Američanů v budoucnu chránit před útokem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea. Cesta Riceové do Polska ale zatím zůstává nepotvrzena.

Americký záměr vybudovat ve střední Evropě základny protiraketové obrany se nelíbí mimo jiné Rusku. Nelibě ho podle průzkumů nese i většina české veřejnosti. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který se uskutečnil v květnu, s radarem nesouhlasilo 68 procent lidí, což bylo o pět procent více než v dubnu.

Vydáno pod