V Havlíčkově Borové se opravuje hlavní silnice, lidé si stěžují

Havlíčkova Borová (Vysočina) - Tento týden se začal opravovat hlavní silniční průtah v Havlíčkově Borové na Vysočině. Zdejší obyvatelé tvrdí, že kvůli rekonstrukci budou na dva měsíce zcela odříznuti od okolního světa. Nedostanou se ke svým domům auty, nejezdí tudy autobus a k desítkám domů by se nedostali ani hasiči nebo záchranná služba.

Místostarostka obce Jaroslava Hájková říká, že obyvatelé včas informovali, že nebude umožněn příjezd auty. „Pro pěší je přístup zajištěn,“ dodává. Hájková je přesvědčena, že místní hasiči by si v případě požáru uměli poradit. Totéž vzkazuje i ředitel záchranné služby. Zdraví ani životy lidí prý ohroženy nebudou.

Lidé se přesto zlobí na ty, co stavbu povolovali. Podle nich mohli nechat vždy polovinu silnice průjezdnou, když kolem Borové neexistuje žádná paralelní cesta. Objet půlkilometrový uzavřený úsek totiž znamená jet po dvacetikilometrové objížďce.

Mluvčí Městského úřadu v Havlíčkově Brodě Alena Doležalová říká, že jinak to zařídit nešlo. „Je to nejkratší objížďka a je taková, aby co nejméně zatěžovala okolí.“ Práce v Havlíčkově Borové potrvají až do konce prázdnin.