Mladík po běžné operaci mandle zemřel; rodiče viní záchrannou službu

Vlašim - Osmnáctiletý mladík z Vlašimi na Benešovsku zemřel včera, pravděpodobně na silné krvácení, během převozu do nemocnice. Devět dní předtím podstoupil v benešovské nemocnici běžnou operaci, při níž mu byly vyoperovány krční mandle. Včera ráno začal chlapec náhle krvácet a při cestě sanitkou umřel. Jeho rodina si chce stěžovat na záchrannou službu, která podle ní přijela až po dvaceti minutách. To ale záchranná služba popírá.

Podle údajů záchranné služby dorazila sanitka na místo za tři minuty. „Výzvu jsme přijali v 6:56. V 6:57 vyjela rychlá lékařská pomoc. V 6:59 dorazila vlašimská posádka s lékařem na místo. Dojezdový čas byl tedy tři minuty od přijetí výzvy.“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Nina Šeblová.

„Ztratí-li člověk určité množství krve, není v silách záchranářů mu pomoci. Tento případ je toho smutným důkazem,“ hájí záchranku Šeblová a dodává: „V takových chvílích lidé pochopitelně vnímají časový sled událostí na základě prožívaných emocí. Záchranáři však na místo dorazili v limitu daném vyhláškou.“

Udělat chybu ale mohli už lékaři při operaci nebo dětská lékařka, která chlapci před zákrokem léčila angínu. Lékař proto už nařídil soudní pitvu, která by měla určit přesnou příčinu úmrtí.

Vydáno pod