Soud bude řešit, komu patří budova ruské ambasády v Praze

Praha - Nad vlastnictvím jednoho z největších velvyslanectví u nás, které patří Ruské federaci, se objevil otazník. Dcera předválečného vlastníka Lisbeth Popperová žaluje český stát i Rusko o rozlehlé pozemky spolu se souborem budov ruské ambasády. O sporu poprvé informoval internetový server Aktuálně.cz.

Cenu areálu a luxusní vily, do které rádi zavítají návštěvníci z nejvyšší společnosti, odhadli právníci dohromady na miliardu. „Požadujeme vrácení nemovitostí, žalujeme určení vlastnictví. To znamená, že pan Popper byl před svou smrtí vlastníkem nemovitostí. Eventuelně jsme ochotni jednat o nějaké finanční kompenzaci,“ říká právnička Lisabeth Popperové, Irena Benešová.

Jiří Popper vilu koupil před druhou světovou válkou od jiné významné pražské židovské rodiny Petschků. V roce 1939 s rodinou emigroval. Po válce chtěl Jiří Popper majetek zpátky, zabránil mu v tom speciální zákon prezidenta Beneše.

Budova jako projev vděku za osvobození připadla Sovětskému svazu. Podle právničky ale budovu pan Popper nikdy darovat Sovětskému svazu nechtěl. Žaloba jeho dcery Lisbeth Popperové směřuje nejen proti českému státu, ale i proti Ruské federaci. Zástupci ambasády zatím kauzu odmítli komentovat. O vracení majetku nechce slyšet ani ministerstvo financí. To tvrdí, že k převodu majetku došlo v době, na kterou se nevztahují restituční zákony.

Žaloba Lisbeth Popperové zatím leží na obvodním soudu pro Prahu 6. Obvodní soud teď posoudí, jestli je k projednání žaloby věcně příslušný. Své stanovisko sdělí účastníkům řízení už příští týden.