Zelení nezpochybňují odbornost komise, vadí jim prezentace výsledků

Praha - Místopředsedkyně Strany zelených Dana Kuchtová vytýká nezávislé energetické komisi Václava Pačese zejména špatnou metodiku práce a zveřejnění dílčích výsledků bez oponentních posudků. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce tak vysvětlila závažné výhrady zelených k práci komise. Kuchtová své tvrzení dokládá oponentním posudkem právě ke sporné části jaderné energetiky, který podle jejích informací nebyl vůbec zohledněn. Podle ministra obchodu a průmyslu Martina Římana zelení svým postojem k práci komise porušují koaliční smlouvu.

„Zelení nekritizují ani odbornou úroveň členů komise, nekritizují odborné analýzy, kritizujeme to, že komise představila nehotovou práci velmi zjednodušeně právě v oblasti jaderné energetiky,“ vysvětlila Kuchtová postoj nejmenší vládní strany.

Kuchtová také požaduje, aby k výsledkům komise bylo svoláno jednání K9, která by měla nastínit další postup práce komise. V této souvislosti by rovněž měla být ustavena oponentní komise, na jejímž složení by se podle Kuchtové měly podílet i koaliční strany.

Říman jednání zelených ohledně Pačesovy komise považuje za porušení koaliční dohody, na jejímž základě komise vznikla. „Ta komise pracovala rok, aniž by někdo řekl, že pracuje špatně a dva dny před výsledky to zpochybní. Není to korektní způsob práce,“ řekl ministr. Úkolem komise bylo zmapování energetické potřeby státu, měla navrhnout nějaké varianty a ty poté předložit vládě. „Ale byly představeny dílčí výsledky bez oponentních výzkumů. Přitom dohoda byla taková, že každá část energetiky bude mít svoji analýzu a oponenturu,“ prohlásila kuchtová.

Vladimír Dlouhý, člen nezávislé energetické komise, odmítá, že by komise navrhla vládě podporu jaderné energie. V prezentaci výsledků podle něj nebylo ani slovo o podpoře jádra. On sám se však domnívá, že ČR se bez jádra neobejde. „Já jsem pouze prezentoval, jednu variantu možného vývoje, kde je větší podíl jádra na výrobě elektrické energie do budoucna, ale řekl jsem, že si dovedu představit také bezjaderný scénář,“ komentoval výsledky komise Dlouhý s tím, že vyzval zelené, aby řekli veřejnosti, že výroba elektrické energie bez jaderných elektráren bude pro republiku mnohem dražší.

Dlouhý se dále domnívá, že komise by měla dokončit práci ve stejném složení. Navíc by uvítal, kdyby se ke komisi přidali i dva členové opoziční sociální demokracie. Sociální demokracie bude podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana zřejmě chtít vstoupit do komise, aby situaci uklidnila a pomohla k nějakému rozumnému řešení.

Urban označil výsledky komise za skutečně odborné. „Závěry mohou posloužit jako jedna z alternativ energetické koncepce. Zpochybňování této práce bude vždycky, pokud zelení budou ve vládě.“

Nezávislá odborná komise v pátek doporučila vládě, aby otevřela a umožnila posuzovat všechny typy energie. Z reakcí politiků plyne, že zprávu chápou jako doporučení k většímu využití jaderné energie. Premiér Mirek Topolánek však zdůraznil, že komise neměla za úkol řešit, zda má stát vsadit na jadernou energetiku. „Neznám nezávislou komisi, která by řekla něco jiného, než že budeme muset,“ uvedl.