Ze sporu politiků o kůrovce se stává druhý, malý Temelín

Praha - V českých lesích opět řádí kůrovec, který jen za loňský rok podle odborníků napadl dvojnásobný počet stromů než v roce 2006. Experti proto stejně jako vedení státního podniku Lesy ČR varují, že v lesích letos může vypuknout kůrovcová kalamita mimořádného rozsahu. Nejvíc ohrožen je Národní park Šumava. Boj proti lýkožroutovi ale vyvolal ostrý spor mezi skupinou senátorů a ministerstvem životního prostředí. Podle zdejších politiků spor, ve kterém jde o způsob zasahování proti kůrovci, už došel tak daleko, že o něm hovoří jako o druhém, malém Temelínu.

Správa šumavského parku, ministerstvo životního prostředí, totiž rozhodlo o tom, že na velké části území se kůrovcem napadené stromy kácet nebudou. Příroda si má pomoci sama.  

Spor nyní graduje. Skupina dvaceti senátorů společně s ministry Jiřím Čunkem a Václavem Jehličkou předala koncem týdne premiérovi otevřený dopis, ve kterém ho žádají o to, aby o Šumavě nerozhodovalo pouze ministerstvo životního prostředí. Topolánek se tím zabývat nehodlá. „Jsem toho názoru, že Šumava by měla zůstat zelená. Nějaké experimenty nejsou vhodné. Nicméně to je můj osobní názor, ne názor předsedy vlády,“ prohlásil.

Podle opozičních i koaličních politiků premiér nechce ohrozit křehkou vládní koalici. Ochranáři naopak chápou Topolánkův postoj jako souhlas celé vlády s politikou ministerstva.

Podle ekologických aktivistů souvisí vyhrocení sporu o Šumavu s blížícími se krajskými volbami. Představitelé jihočeského kraje a senátoři to odmítají s tím, že například výzvu premiérovi podepsali členové hned tří parlamentních politických stran

K přemnožení kůrovce přispěl Kyrill i Emma  

Během následujících tří let může kvůli kůrovci v šumavském parku uschnout až pět procent lesů. Odhaduje to správa parku. Na vině jsou hlavně polomy po orkánu Kyrill, vichřici Emma a extrémně teplé zimy v uplynulých letech. Ředitel parku František Krejčí řekl, že zatím ale jde pouze o předběžné odhady a nejhorší scénář vývoje kalamity.  

Pokud již kůrovec strom napadne, musí se ihned pokácet. Když nejde rovnou na pilu a zůstane v lese, musí se kmen zbavit kůry nebo chemicky ošetřit.

Napadení kůrovcem
Zdroj: ČT24