Péče o dlouhodobě nemocné je špatná, ukázala reportáž MF Dnes

Praha – Dlouhodobě nemocní lidé se v léčebnách leckdy dočkají chabé péče, sestry v LDN se nebojí obcházet zákon. Experiment deníku Mladá fronta Dnes ukázal, že zaměstnanci soukromé léčebny dlouhodobě nemocných v pražské Chittussiho ulici falšují chorobopisy a k problémům pacientů nezřídka přistupují lehkomyslně. Podle výzkumu Evropské společnosti pro výživu není podobná situace výjimečná a péče o pacienty není v českých LDN na dobré úrovni.

Dvě sestry a dvě sanitářky se starají v léčebně v Chittussiho ulici o dlouhodobě nemocné lidi. Podle vrchní sestry Milady Appeltové není v silách podobně malé skupiny ošetřovatelů řádně se postarat o čtyřicet pacientů. Právě kvůli nedostatečnému zázemí nestíhají sestry psát chorobopisy, a tak je zpětně doplňují, ačkoli jim to zákon neumožňuje.

Reportér deníku MF Dnes Ondřej Šťastný, který se nechal zaměstnat jako sanitář v soukromé LDN, ovšem poukazuje také na případ, kdy sestra reaguje na zvonění alarmu od jednoho z pacientů až po dvou minutách, během kterých se raději zabývá mobilním telefonem. Běžné jsou také situace, kdy na zvonění nereaguje nikdo, neboť je personál pryč z budovy. Řada pacientů ovšem tlačítko spouštějící alarm ani nemá k dispozici.

Jedním z nedostatků, které odhalil reportér deníku MF Dnes, je také podvýživa a dehydratace lidí ležících v léčebně. Sestry nedohlížejí na to, aby jejich svěřenci řádně jedli a především pili. Místo 2,5 litru, které má člověk za den vypít, tak pacienti v léčebně často vypijí sotva litr.

Zdravotníci nechtějí v léčebnách dlouhodobě nemocných pracovat, neboť i přes rizikový příplatek nenabízejí nikterak výjimečné platy. V popisu práce je například přebalování a utírání nepohyblivých lidí. Někteří pacienti trpí nevyléčitelnými infekcemi. Ošetřovatelé jsou tak neustále ohroženi nemocemi a obklopeni smrtí.