Napadený olašský Rom u soudu náhle změnil výpověď

Brno - Josef Lakatoš v dnešním procesu u brněnského krajského soudu týkajícího se sporů mezi brněnskými a ostravskými olašskými Romy překvapivě změnil výpověď. Označil všechny útočníky při napadení, při němž před rokem v Prostějově málem přišel o život. Ještě před pár dny si přitom nemohl na okolnosti vzpomenout. Dnes na vlastní žádost vypovídal znovu a zároveň požádal soud o jejich nejpřísnější potrestání. Proces bude pokračovat v úterý výslechem svědků.

„Změnu svého postoje vysvětlil Lakatoš tím, že mu bylo vyhrožováno a že se chtěl pokusit spory urovnat,“ uvedla státní zástupkyně Eva Žďárská. Podle výpovědi svědka se prý někdo z ostravské olašské komunity pokusil v uplynulých dnech vypálit byt jeho příbuzného. Právě to Lakatoše přimělo dnes potvrdit výpověď svědčící proti útočníkům.

Hlavním obžalovaným je Ladislav Daniš z Ostravy, který při útoku střelil Lakatoše do břicha. Za pokus o vraždu mu hrozí až 15 let vězení. Spolu s ním jsou souzeni další čtyři muži, kteří se podíleli na přepadení Lakatoše.

Brněnští a ostravští Romové se dostali do sváru poté, co od Luciána Daniše z Ostravy utekla s přítelem jeho manželka Silvia, dcera Josefa Lakatoše. Protože se Silvia neměla k návratu, unesl Daniš se svými nejbližšími její patnáctiletou sestřenici Mercedes Lakatošovou. Dva hlavní pachatelé dostali za únos nepodmíněné tresty.

Každého jednání se účastní několik desítek Romů. Oba tábory, které postávají na prvním nádvoří justičního paláce, vždy odděluje justiční stráž nebo policie. V minulosti musely hlídky nejagresivnější Romy z budovy vyvést. Dnes po sobě při odchodu z jednání házeli plastové láhve s vodou.