Za vydírání ostravského podnikatele padl trest 5,5 roku vězení

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty v kauze vydírání ostravského podnikatele. Čtyřicetiletý Andrey Tatarchuk půjde na pět a půl roku do vězení. Podle obžaloby měl spolu s dalšími třemi muži podnikateli vyhrožovat smrtí, pokud nepodepíše směnku na více než deset milionů korun a smlouvu o půjčce zhruba ve stejné výši. Podle obhajoby však soud neměl k takovému rozhodnutí dostatek přímých důkazů. Ostravský podnikatel, který Tatarchuka podle fotografií nejprve poznal, následně několikrát řekl, že se zmýlil.

„K tomu, aby byl někdo odsouzen, musí být spolehlivý důkazní podklad, a ten s ohledem na tu konkrétní situaci tady dle mého názoru není,“ myslí si obhájce Pavel Fryšák. Podle předsedy senátu Vrchního soudu Olomouc Petra Angyalossyho lze ale spolehlivě učinit závěr, že obžalovaný Tatarchuk byl jedním z pachatelů. Oba Tatarchukovi komplicové už si ve vězení odpykávají několikaleté tresty.

Ostravský krajský soud Tatarchuka nejprve zprostil viny. Státní zástupce se však odvolal a Vrchní soud celou věc vrátil zpět. Soud tentokrát muže potrestal pěti a půl roky vězení. Obviněný se sice odvolal, ale Vrchní soud v Olomouci verdikt potvrdil. Proti dnešnímu rozhodnutí může podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ostravský podnikatel údajně dlužil brněnské společnosti, která mu prodala čtrnáct cisteren nafty za deset milionů korun. V březnu roku 2006 Tatarchuk společně se dvěma komplici donutil podnikatele nastoupit do auta a odvezli ho k Těrlické přehradě. „Měli nutit poškozeného podepsat listiny, že jim dluží částku přesahující deset milionů korun. Současně napsali i listinu, že se jedná o půjčku,“ upřesnil Angyalossy.