Za další vraždu dostal recidivista z Ostravy výjimečný trest

Brno - Recidivista Miroslav Matonoha si za vraždu spolubydlícího z ubytovny v Ostravě-Porubě odpyká dvacetiletý trest vězení. Muž zabil už podruhé. Ostravský krajský soud mu proto uložil výjimečný trest. Rozsudek potvrdil i Nejvyšší soud (NS). Matonoha v dovolání požadoval překvalifikování skutku. Nejvyšší soud rozhodoval bez veřejného jednání a dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné.

Podle mluvčího NS Petra Knötiga nebylo třeba do verdiktů ostravského soudu ani odvolacího Vrchního soudu v Olomouci nijak zasahovat. „Správně se vypořádaly s důkazy. Výjimečný trest byl řádně zdůvodněn,“ uvedl.

Matonoha svou druhou oběť zabil loni v lednu na chodbě ostravské ubytovny. Podnapilý muž ho nejprve bezdůvodně fyzicky napadl. Odsouzený poté odešel do svého pokoje, kde se vyzbrojil dýkou, vrátil se zpět a při narůstajícím konfliktu bodl oběť do břicha. Muž na následky zranění následující den zemřel. Matonoha po potyčce zašel do nedaleké restaurace, kde předal dýku servírce, aby ji schovala, a objednal si pivo. Poté počkal na příjezd policie.

Odsouzený poprvé vraždil v roce 1998. Tehdy překročil hranice nutné obrany a ubodal třemi ranami do hlavy, krku a srdce člověka. Ve vězení si tehdy odpykal sedm let. Na svobodě zůstal jen dva roky.

Vydáno pod