Odrazová skla chrání zvěř na Pardubicku

Pardubice - Každoročně stoupá počet zvířat zabitých auty na českých silnicích. Úměrně tomu však stoupá i úsilí těmto zbytečným ztrátám zabránit. Budují se různé ploty podél dálnici i umělé přechody či podchody pro zvěř. Novinku v tomto směru zkoušejí v Pardubickém kraji. Úspěšně zde testují speciální odrazové destičky na patnících.

Na první pohled jednoduché odrazové sklíčko dokáže zabránit vážným nehodám. Večer a hlavně v noci se od něj odrážejí paprsky světla projíždějících aut. Zvířata vyplaší a odeženou zpátky do polí.

Frekventovaná silnice mezi Býští a Chvojencem na Pardubicku je jedním ze dvou úseků, na kterém se bezmála rok zkoušejí nové odrazky. Podle myslivců se účinek dostavil. „Efekt hlavně v nočních hodinách je zhruba 50 %, při zarostlých okrajích příkopů je ten efekt nižší,“ uvádí veterinární lékař a člen mysliveckého spolku Josef Zíma.

Odrazky silničáři montují na patníky, někde i na stromy. „Je to jedna z alternativ, která byla prověřena v zahraničí. Každé takové zařízení je řešením. Těch opatřen však existuje víc, například pachové repelenty, optická zradidla,“ vypočítává František Havránek z Výzkumného ústavu myslivosti a lesního hospodářství.   

Montáž odrazek na jednom rizikovém úseku stojí desítky tisíc korun. Podle silničářů sice záslužné, ale na druhé straně poměrně drahé opatření, které nechtějí platit ze svého. „Tato opatření chrání zvěř, proto by tuto činnost mělo financovat myslivecké sdružení nebo nějaká jejich nadřízená organizace,“ domnívá se náměstek Správy Pardubického kraje Václav Ouhrabka. „Myslivci u nás by určitě takové částky na plošné provedení neměli,“ tvrdí Josef Zíma.   

Odrazky, které mají zabránit střetu se zvěří, se osvědčily například v sousedním Rakousku. Počet nehod se tam ve sledovaných úsecích snížil o víc než šedesát procent. Na osazení příkopů odrazkami by podle myslivců měl přispívat stát. Zkušební použití reflexních skel v Pardubickém kraji ještě čeká podrobné vyhodnocení.