Z Trutnova lze po šedesáti letech opět jezdit do Polska vlakem

Trutnov - Zhruba po šedesáti letech začaly z Trutnova jezdit vlaky do Polska. Během tohoto víkendu spustí Dopravní společnost Viamont pravidelnou dopravu z Trutnova do polských měst Lubawka, Jelení Hora a Lwowek Slaski. Zatím budou přes hranice jezdit tři páry vlaků, a to o sobotách a nedělích. Využívat by je měli zejména turisté. Sdělil to dnes Jan Ivanko z Viamontu.

Od konce druhé světové války jezdí z Trutnova do Polska přes hraniční přechod v Královci jen nákladní doprava. Viamont provoz přes hranice obnovil poté, co nyní převzal po Českých drahách provoz na trati z Trutnova do Královce a Žacléře. „Do Žacléře, který má s Trutnovem rychlejší spojení autobusem, již vlaky nezajíždějí. Trať jsme protáhli do Polska,“ uvádí dále Ivanko.

Na financování nákladů se podílejí hradecké hejtmanství a polské Dolnoslezské vojvodství. Zatím je provoz s polskou stranou dohodnutý po dobu prázdnin, o jeho dalším pokračování a případném rozšíření i na všední dny se bude podle Ivanka jednat. „Ve všední dny by spoje mohli využívat zejména Poláci cestující na Trutnovsko za prací,“ řekl Pavel Matouš z krajské společnosti Oredo, jež v hradeckém kraji organizuje dopravní obslužnost.

První vlak z Trutnova vyjíždí v 09:31 a Jelení Hoře je v 11:16. Druhý vlak z Trutnova vyráží po poledni a končí v Lubawce za hranicemi. Třetí spoj vyjíždí v 17:51 a po třech hodinách jízdy končí v městě Lwowek Slaski, který leží asi 30 kilometrů od Jelení Hory. Z Polských měst do Trutnova vlaky vyjíždějí v 06:29, 12:53 a 14:14.

Vydáno pod