Překonejte hrůzu z rakoviny, natočte vlastní film

Praha - Česká onkologická společnost a výrobce léků Amgen vyzvali pacienty, kteří se léčili nebo léčí s rakovinou, aby o své nemoci natočili film. Snímky se stanou součástí Onkologického filmového festivalu. Své příběhy mohou lidé do soutěže na adresu farmaceutické společnosti přihlašovat do konce letních prázdnin. Přihlásit se ale mohou i ostatní lidé. Rozhodující je námět filmů - onkologické onemocnění v jakékoliv podobě, jeho léčba a vliv na kvalitu života pacientů. O vítězích mohou lidé hlasovat na internetu.

Projekt Onkologického filmového festivalu chce o problému mluvit a pomoci lidem překonat hrůzu z rakoviny například natočením vlastního filmu. „My je technicky nijak nelimitujeme, naopak vyzýváme všechny soutěžící jenom k tomu, aby se s námi podělili o filmový příběh,“ uvedla ředitelka společnosti Amgen a pořadatelka festivalu Zuzana Kaifoszová. Podle ní už to není tak jako kdysi, když si lidé říkali rakovina, to je konec.

Nějakým druhem nádoru onemocní během života každý třetí nebo čtvrtý Čech. Země má neslavné přední místo v Evropě v rakovině tlustého střeva, prostaty, nebo prsu. „Umíme řadu nádorů léčit a některé vyléčit, ale předpokladem úspěšného léčení je včasná diagnóza,“ potvrdil onkolog Pavel Klener. Těch, kteří na rakovinu umřou, ale díky moderním lékům nepřibývá.