Antimonopolní úřad šetří tendr na nové autobusy pro DP Praha

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Řízení se týká zakázky na 620 nových autobusů v celkové výši přesahující jednu miliardu korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Antimonopolní úřad vydal také předběžné opatření, které zakazuje podepsat smlouvu s možným vítězem výběrového řízení na dodavatele autobusů. „Správní řízení vedeme na základě návrhu společnosti Iveco,“ řekl deníku mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. 

Úřad může v krajním případě soutěž zcela zrušit. Dopravní podnik podle svého mluvčího Ondřeje Pečeného zastavil vyhodnocování zakázky a počká na výsledek šetření antimonopolního úřadu. „Chtěli jsme část nových autobusů dostat už letos, ale pokud by došlo k průtahům, je dodávka ohrožená. Pak bychom museli vyhlásit výběrové řízení na pronájem autobusů, protože některé vozy jsou už na hraně životnosti,“ uvedl Pečený.

 Do soutěže na největší zakázku v české historii autobusové dopravy se
přihlásily firmy Iveco, EvoBus, polský Solaris a český SOR. Pražský dopravní podnik nyní vlastní přes 1200 autobusů. Loni koupil dva s
úpravou pro invalidní vozíky za deset milionů korun, další byly celkově
opraveny zhruba za 48 milionů korun.