Kula: Když neuspěji u žalobce, půjdu mimo službu

Praha - Ředitel vězeňské služby Luděk Kula údajně požádá ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby ho postavil mimo službu, pokud státní zástupce nevyhoví žádosti proti jeho stíhání. Kula zaslal v neděli protikorupční polici a státnímu zastupitelství stížnost proti čtvrtečnímu obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku. Informace přinesl deník Právo.

Od dnešního dne Kula také nastupuje dovolenou, mimo Prahu ani do zahraničí se ale podle deníku nechystá. „Vzal jsem si dovolenou, abych nejitřil současnou atmosféru. Budu ji mít do doby, než státní zástupce rozhodne o stížnosti proti zahájení mého stíhání. Když ji zamítne a vyšetřování policie bude dále pokračovat, potom se od ministra spravedlnosti asi nechám dát mimo službu,“ řekl Právu Kula. 

Podle policie ředitel vězeňské služby spolu se svým bývalým náměstkem
Zdeňkem Kreuzziegerem připravili stát v souvislosti se zakázkou na rušičky mobilních telefonů ve věznicích o bezmála 20 milionů korun. Hrozí jim dva roky až osm let vězení. Kula se domnívá, že listinné důkazy, které policii poslal, prokážou jeho nevinu. Podle Práva by státní zástupce z Prahy 4 mohl o jeho stížnosti rozhodnout zřejmě do konce tohoto týdne.