Soudní čekatel Langer zakládá vlastní advokátní kancelář

Praha - Justiční čekatel Petr Langer, kterého tři roky prezident Václav Klaus odmítá jmenovat soudcem, zakládá v Ostravě vlastní advokátní kancelář. Informuje o tom deník Právo. Soukromou praxi by měl začít vykonávat v srpnu. Langer stále ale doufá, že se jednou soudcem stane. V pozici justičního čekatele je už sedm let. Klaus Langera a další čekatele odmítl jmenovat soudci hlavně kvůli jejich nízkému věku - bylo jim tehdy méně než třicet let.

„Rozhodl jsem se už déle nečekat na své jmenování v pozici justičního čekatele, v níž jsem téměř již sedm let. Neodcházím sice rád, ale je to logické vyústění všech událostí z poslední doby,“ řekl Právu Langer. Dodal, že to ale neznamená, že by o soudcovský talár přestal usilovat. „Advokátní praxi beru jako zkušenost na přechodnou dobu, než se nakonec případně soudcem stanu,“ dodal Langer.

Informaci potvrdila Právu také mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková s tím, že si Langer podal žádost o zápis do seznamu advokátů. „Splňuje všechny zákonem stanovené předpoklady pro to, aby mohl být zapsán, protože vykonal justiční zkoušku, která je rovnocenná advokátní zkoušce,“ řekla deníku Chaloupková. Podle ní může Langer povolání advokáta vykonávat od chvíle, kdy složí advokátní slib, což se údajně stane v nejbližších dnech.

Někteří neúspěšní čekatelé, které Klaus včetně Langera odmítl před třemi lety jmenovat soudci, považovali toto rozhodnutí za nesprávné, a bránili se žalobami. Vytrval však jen Langer. V květnu Nejvyšší správní soud zamítl Klausovu kasační stížnost a rozhodl, že prezident by měl bez otálení rozhodnout o případném jmenování justičního čekatele Langera soudcem.