Riceová: Děkuji vám, pane premiére, že jste dobrým přítelem Spojených států

Praha - Podepsání smlouvy o radaru je významným krokem nejen pro Českou republiku, ale i pro bezpečnost států aliance a mezinárodního společenství, shodli se při poledním setkání premiér Mirek Topolánek a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Ta dnes přiletěla do Prahy, aby podepsala společně se šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem "dohodu, která je výrazem naší společné vůle k obraně svobodného světa". Neboť balistické střely, před kterými má protiraketový deštník nejen Česko chránit, nejsou podle Riceové jen imaginární hrozbou.

Na pochodu k demokracii odstraňujeme chyby

Topolánek podpis smlouvy považuje za nápravu chyby, které jsme se dopustili, když jsme před více než půl stoletím nepřijali Marshallův plán. Zdůraznil také, že základna v Brdech bude součástí aliance, což podle něho potvrdily už závěry summitu NATO v Bukurešti.

Souhlas mnohých jeho koaličních partnerů se základnou byl podmíněn právě zařazením radaru do aliančních struktur. Zda se Topolánkovi podaří přeci jen získat alespoň křehkou většinu, je ale zatím přesto nejisté. Riceová ratifikační proces, který je cestou od podpisu smlouvy k výstavbě radaru, označila za „významnou známku demokracie“, která svědčí o tom, že v České republice se „odehrává podivuhodný pochod k demokracii“.

Dvě smlouvy jednou ranou

Kromě hlavní smlouvy by měli dnes ministři zahraničí v Černínském paláci podepsat i rámcovou dohodu, která umožní česko-americkou spolupráci v oblasti vědy a výzkumu. Topolánek po setkání s Riceovou vyjádřil také naději, že vzájemná spolupráce povede také ke zrušení vízového styku s USA. „Doufám, že čeští občané budou moci do konce roku cestovat již bez víz,“ uvedl.

Na návštěvu Riceové se netěšili všichni

Zaostřeno na radar

Česká televize bude celý den sledovat návštěvu Condoleezzy Riceové. Nabídne také pohled na případnou základnu v Brdech z různých úhlů.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přistála v Praze krátce po desáté. Doprovázeli ji členové jejího týmu i američtí novináři. Téměř okamžitě po výstupu z letadla zamířila v jednom z připravených vozidel ze starého ruzyňského letiště do Kramářovy vily, kde se setkala s premiérem Topolánkem. Předtím se ale ještě ubytovala v hotelu, v němž má z úterý na středu přenocovat. Jeho jméno je z bezpečnostních důvodů tajné.

Riceovou v Praze nepřivítali všichni jen s radostí, celý den se chystají odpůrci radarové základny proti podpisu smlouvy protestovat. Ráno svůj nesouhlas vyjádřili aktivisté Greenpeace „terčem“ na letenském kyvadle, večer je na Václavském náměstí očekávána demonstrace iniciativy Ne základnám.