Podpis smlouvy o radaru: Správný krok pro ODS a lidovce, zelení mají výhrady

Praha - Občanští demokraté a lidovci se shodují na tom, že přílet šéfky americké diplomacie Riceové a podpis smlouvy o umístění radarové základny je správný krok. Poslední vládní strana má však výhrady. Zelení žádají plné začlenění systému do struktur NATO a také parlamentní ratifikaci až po podzimních prezidentských volbách ve Spojených státech.

ODS a lidovci: Je to správný krok, zelení váhají

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra považuje dnešní podpis smlouvy za velkou událost. „Dva roky veřejně mluvíme o protiraketové obraně, o radaru, šest sedm let o něm se tajně předtím vyjednávalo a 8. se to konečně podepíše,“ komentoval dnešní návštěvu.

Významný krok je to i pro předsedu Legislativní rady Cyrila Svobodu, který k tomu pro Českou televizi dodal: „Tímto podpisem se veřejně hlásíme ke spojenectví se Spojenými státy a jak je vidět, tak to chce kus odvahy.“

Výhrady k české politice ohledně americké radarové základny v Brdech mají zelení. Poslankyně Strany zelených Olga Zubová k tomu v dnešním Dobrém ránu připomněla, že v případě vítězství demokratického kandidáta Baracka Obamy existuje možnost, že by přehodnotil americkou politiku ohledně protiraketové obrany v Evropě.

Opoziční strany: Je to věc nevhodná

K podpisu dochází v době, kdy koalice nemá jistou podporu svých poslanců. Počítá ale s tím, že zvednout ruku pro radar, by mohl i někdo z přeběhlíků zvolených za ČSSD. Právě zástupci opozičních stran se dnešních oficiálních akcí nezúčastní, buď kvůli zahraniční cestě do Izraele, nebo jako projev nesouhlasu s podpisem smluv.

„Je to věc, která je nevhodná s ohledem na to, že vláda nemá zajištěný mandát jak Poslanecké sněmovny, tak nemá podporu, většinovou podporu českého lidu,“ vysvětlil postoj sociálních demokratů jejich předseda.

Podle exkluzivního průzkumu agentury STEM pro Českou televizi je proti spolupráci s Američany na protiraketové obraně 57 procent obyvatel. Necelá třetina lidí si myslí, že střední Evropě hrozí raketový útok.

Vondra: Vypadá to, jako by část ČSSD řídila ruská kontrarozvědka

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v Událostech, komentářích řekl, že věří, že obě komory parlamentu se zachovají odpovědně a smlouvu schválí. „Bylo by vážným selháním, kdybychom si nechali ujít tuto jedinečnou příležitost posílit naši bezpečnost,“ uvedl.

Vondra také uvedl, že to vypadá, jako kdyby část ČSSD byla řízena ruskou vojenskou rozvědkou. V Lidovém domě, pražském sídle ČSSD, dnes totiž ohledně radaru vystoupil ruský generálporučík Jevgenij Bužinskij.

Ohledně Vondrova nařčení, že část ČSSD řídí ruská rozvědka, Paroubek vzkázal, že by vicepremiérovi měli provést test na alkohol. „Slova pana Vondry jsou skandální, měl by se za ně veřejně omluvit, protože jinak ho budu mít za opilce“ dodal.

Paroubek také řekl, že nevěděl, že informativní seminář s Bužinským se uskuteční právě dnes. „Kdyby se mě na to přátelé, kteří to organizovali, zeptali, doporučil bych jim, ať si raději zvolí jiný den. Pak by hlupáci typu pana Vondry nemohli říkat to, co říkají,“ dodal Paroubek.

Michal Pohanka a Miloš Melčák
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK