Kvůli zkvalitnění ovzduší se v Ostravě kropí a čistí vozovky

Ostrava - Kvůli zlepšení kvality ovzduší v Ostravě vyčlenila radnice 18 milionů korun na čištění a kropení silnic. Cílem je snížení množství dopravou zvířeného prachu, sdělila to dnes mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Silnice se kropí za slunečného počasí. „Cesty čistíme od drobných nečistot, jako jsou kamínky, větvičky nebo suché květy. Kropením ale také zvlhčujeme ovzduší. Do vody se přidává vonná směs, aby se osvěžil vzduch v místech, kde je největší koncentrace lidí,“ uvedl Antonín Bína, výrobní náměstek Ostravských komunikací, jejichž pracovníci čištění a kropení silnic provádějí. Kropení prý navíc pomáhá udržet silnice i v lepším technickém stavu, protože se ochladí rozpálený asfalt, a omezí se tak vznik prasklin na vozovce.

Kropicí vozy budou pravidelně vyjíždět do několika vybraných lokalit. Jde hlavně o místa s hustou dopravou a větším počtem lidí. Kropicí vozy tak jezdí například v centru města, ale i ve velkých městských obvodech, jako je Ostrava-Jih a Ostrava-Poruba. V parných letních dnech řidiči lokality projedou zhruba třikrát. Při čištění vozovek se pak Ostravské komunikace zaměřují hlavně na oblasti nejvíce znečištěné polétavým prachem.

Bína doplnil, že ke kropení se používá pouze pitná voda, ke splachování vozovek užitková voda, která je dvakrát ročně kontrolována v laboratoři Povodí Odry. Město na kropení a čištění vozovek vyčlenilo celkem deset milionů korun, zbývajících osm milionů korun přidal kraj.