Od začátku roku zasahovali hasiči z Vysočiny na D1 u 141 událostí

Jihlava - V první polovině letošního roku vyjížděli hasiči z Vysočiny ke 141 událostem na dálnici D1. Nejčastěji ve 102 případech směřovali k dopravní nehodě, patnáctkrát vyjížděli k požáru a sedmkrát k poskytnutí technické pomoci. Desetkrát vyjeli k planému poplachu. Sdělila to dnes mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Na likvidaci těchto mimořádných událostí se nejčastěji podílela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Humpolec, která vyjela na D1 celkem čtyřiapadesátkrát. Devětačtyřicet zásahů měli profesionální hasiči ze stanice Velké Meziříčí, sedmatřicet jihlavští profesionální hasiči a šestnáct profesionální hasiči z Velké Bíteše.

Ve směru na Brno řidiči nejčastěji havarují v úseku od 119. do 134. kilometru mezi Velkým Beranovem a Měřínem. „Od ledna zde evidujeme 11 dopravních nehod. Mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou v úseku od 103. po 112. kilometr se stalo deset nehod,“ řekla mluvčí.

V opačném směru jsou nejčastější nehody opět mezi Měřínem a Velkým Beranovem a také v úseku od 91. po 82,5. kilometr mezi Humpolcem a Koberovicemi. V každém z nich se stalo sedm dopravních nehod. Největší byla letos 20. března na 100. kilometru. Během několika minut se stalo celkem 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 231 vozidel. Tři lidé se zranili těžce, dalších 27 lehce. Celková škoda byla při největší hromadné nehodě na D1 vyčíslena na 27,8 milionu korun.