Policie pátrá po hluchoněmé dívce

Brno - Policie od nedělního večera pátrá po hluchoněmé dívce, kterou z Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno - Bohunice unesla její duševně nemocná matka Jitka Mancini. Psychiatři nevylučují, že by mohla matka sobě nebo dceři ublížit. Za dcerou do nemocnice několikrát přišla a brala ji na procházky do areálu. Třikrát ji ve stanovený čas a bez problémů vrátila na oddělení, po čtvrté návštěvě si ji neoprávněně odvedla. Kriminalisté prozatím nemají žádnou stopu, a proto prosí o pomoc při pátrání veřejnost.

Matka trpí bludy a představami, že ji sledují a pronásledují tajné služby. Utvrzovala v tom i svou hendikepovanou dceru. Sociální pracovnice proto usoudily, že bude Adrianě lépe v Klokánku. Okresní soud ve Svitavách proto rozhodl o jejím odebrání. Hluchoněmá dívka byla ale podle vyšetřovatelů na matku silně fixovaná a její duševní stav se v odloučení zhoršil. „Byla úskostná, nechtěla si ani vybalit ani lehnout, chtěla mapu a internet,“ potvrdila ředitelka Klokánku Ditta Pokorná.

Z brněnského Klokánek proto dívku koncem června převezli na psychiatrické oddělení do fakultní nemocnice s upozorněním, že se může pokusit o útěk. „Dítě už v Klokánku a poté i v nemocnici chtělo mít u sebe všechny doklady. Možná s matkou odchod plánovaly,“ řekl kriminalista, který má případ na starosti.

Ředitelka Klokánku tvrdí, že lékaři udělali chybu. „V tomhle se asi nedalo nic dělat. Mohli jsme jim zakázat kontakt, ale na to jsme neměli rozhodnutí soudu. A navíc by to nebylo v zájmu dítěte, matka byla její jediný člověk na světě,“ brání se ošetřující lékař Pavel Theiner.

Od neděle se matka s dcerou skrývají, mají vypnuté mobilní telefony. V trvalém bydlišti na Pardubicku se nezdržují. Podle policistů mají k dispozici auto a mohou být kdekoliv. Nejpravděpodobnější však je, že se pohybují ve východních Čechách.

Pohřešovaná dívka měří asi 160 centimetrů a váží přibližně 60 kilogramů. Má bohaté černé vlasy zastřižené jako mikádo. Nosí v pravém uchu naslouchátko. Velmi dobře odezírá ze rtů, ale špatně mluví. Obě ženy se mohou pohybovat ve vozidle Opel Corsa modrozelené barvy s registrační značkou 1E12476.