O pravomocích strážníků při měření rychlosti se rozhodne na podzim

Praha - Zda budou moci strážníci od příštího roku dále měřit radarem rychlost jízdy v obci, se pravděpodobně rozhodne až na podzim. O pravomoc je chce připravit sněmovna v rámci reformy policie. Senátoři ODS se rozhodovali, zda celý zákon vrátí do sněmovny, nebo ho schválí. Nakonec zvolili možnost schválení beze změn. Používání radarů pro městskou policii ale chtějí následně upravit novelou zákona, kterou má připravit ministr vnitra Ivan Langer.

„Klub senátorů ODS se rozhodl, že nový zákon o reformě Policie ČR plně podpoří s tím, že si je vědom určitých nedostatků, které má. Zároveň budeme žádat od ministra Langera, aby připravil novelu, která by měla být schválena ve zkráceném termínu s platností od 1. ledna 2009 a bude eliminovat zmíněné nedostatky,“ řekl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

Novela by měla napravit také další poslanecký zásah do reformy, kvůli němuž by od příštího roku trestné činy policistů nemohla vyšetřovat ani inspekce, ani státní zástupci. Přečiny policistů by tak prošetřovali jen jejich kolegové. „Prioritní je to, že byla schválená reforma. Zákon má nedostatky, ale ty jsou drobného charakteru,“ reagoval senátor ODS Jiří Žák.

Měření ano, ale za přísnějších podmínek

Možnost nápravy novelou po dnešním jednání s Langrem úplně nevyloučili ani senátoři opoziční ČSSD. Podle své předsedkyně Aleny Gajdůškové se ale pokusí podmínky užívání radarů strážníky zpřísnit ještě v rámci reformy policie, která by se tak musela vrátit poslancům k novému projednání. „Připravujeme pozměňovací návrh. V žádném případě nebudeme pro schválení tohoto zákona,“ dodala Gajdůšková. Na vrácení zákona do Sněmovny ale počet senátorů asi nebude stačit.

Pokud by změna zákona neprošla, městům by zakoupené radary byly k ničemu. Jen Praha do měření rychlosti investovala za dva roky 75 milionů korun. Republiková policie navíc s odkoupením radarů nepočítá a nemá ani dostatek lidí, kterými by strážníky nahradila.

Podle kritiků současného stavu věnují strážníci měření rychlosti dvě pětiny svého času a obce v tom vidí cestu ke zlepšení svých příjmů. Senátoři ODS proto počítají s tím, že by obecní policie měla v novele dostat mantinely, jak radary používat. Strážníci by měření rychlosti neměli tajit, s radary by měli stát na označených nebezpečných úsecích. S podobnými podmínkami souhlasí i opoziční ČSSD. Navíc ještě požaduje, aby u měření měli strážníci vždy přizvanou také státní policii.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24