Vyplácení výživného po rozvodu by mohlo být přísnější

Praha - Nový občanský zákoník, který připravuje ministerstvo spravedlnosti, chce výrazně zpřísnit podmínky pro vyplácení výživného u rozvedených manželů. Současné předpisy totiž v této oblasti exmanželům přisuzují velké pouto. Zejména při výplatě dávek státní sociální podpory chtějí sociální pracovnice, aby ten, kdo se o dávky uchází, nejprve požádal o výživné svého bývalého manžela. Pokud by návrh prošel sněmovnou, mohl by platit od roku 2010.

Advokáti i soudci musí mnohdy řešit až absurdní situace. „Manželé se rozváděli někdy v 60. letech a nyní po 40 letech přišel manžel, že je v invalidním důchodu a po ženě požadoval výživné,“ uvedla advokátka Lucie Hrdá. Manželství přitom skončilo kvůli mužově nevěře a odchodu od rodiny. Podle soudců takových případů přibývá.

Pokud se člověk dostal do úzkých, musel za něj platit bývalý manžel. Když platit nemohl, přispěly teprve dospělé děti. Nově by tomu mělo být naopak. Podle soudce Davida Vláčila by se také již výživné nemohlo přiznávat v případě, kdy manželství bylo rozvedeno po krátké době, nebo kde nejsou děti.

Předpis, který nově výživné upravuje, nyní poputuje do Poslanecké sněmovny. Nelíbí se ale například sociálním demokratům. Podmínky pro přiznání výživného jsou podle nich až moc přísné. Ve sněmovně proto chtějí rozpoutat diskuzi.