Paroubek odmítl Vondrovo tvrzení, že ČSSD řídí ruská rozvědka

Praha – V době, kdy americká ministryně zahraničí podepisovala dohodu o umístění radaru v Česku, uspořádala ČSSD v Lidovém domě přednášku ruského generála Jevgenije Bužinského. Vicepremiér Alexandr Vondra kritizoval opoziční stranu za pozvání tohoto hosta, tím vyvolal odmítavou reakci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ani ten však nebyl spokojen s pozváním ruského generála.

Ministr Vondra uvedl v úterních Událostech, komentářích, že dochází k přesvědčení, že je ČSSD řízena ruskou vojenskou rozvědkou, jejímž členem podle něj ruský generál je. „V osmašedesátém Bužinskij nastupoval k vojenským silám a pracoval v nich od té doby – včetně diplomatických služeb, to je vojenská rozvědka,“ přiblížil Vondra.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek, který je na návštěvě v Izraeli, odmítl vicepremiérova slova a označil je za přehnaná. „To je skutečně skandální a pan Vondra by se měl veřejně omluvit, protože jinak ho budu mít za opilce,“ uvedl Paroubek. Vondra ale dnes v podvečer uvedl, že si za svými slovy stojí.

Předseda ČSSD nicméně sám o Bužinského návštěvě nevěděl a přednáška nebyla podle něj vhodně načasovaná: „Kdyby se mě na to přátelé, kteří to organizovali, zeptali, tak bych jim doporučil, aby si vybrali trošku jiný den, možná jiné prostředí.“ Generála pozval do Lidového domu stínový ministr obrany a předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.

Bužinskij na svých internetových stránkách neprozrazuje ani datum narození. Média ho citují jako experta na bezpečnost. „Je nepochybné, že generál Bužinskij v jisté části své kariéry pro GRU pracoval, to je asi fakt. Na druhou stranu v této pozici, ve které dneska je, určitě není pracovníkem vojenské rozvědky,“ myslí si bezpečnostní analytik Andor Šandor.

Jevgenij Bužinskij v Lidovém domě hovořil především o protiraketovém štítu, respektive jeho připravované české součásti. Za nesmyslné považuje ruský generál obavy z íránského útoku na Evropu. Islámská republika podle něj nemá technologie k vybudování raket dlouhého doletu, které by mohly ohrozit starý kontinent. Navíc by byl takový útok proti ekonomickým zájmům samotného Íránu. „Řekněte mi, proč by Írán, který má obrat s EU 54 procent, jenom tak zničehonic zaútočil na nějaký stát Evropské unie,“ uvedl Bužinskij.

Vydáno pod